Ζ. Τζηκαλάγιας: Θέρμανση και αντιπολίτευση

Δεν μπορούμε όμως να μην σταθούμε σήμερα στο θέμα της θέρμανσης και την για άλλη μια φορά διάψευση που αγγίζει τα όρια της γελοιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και της εκπροσώπου του στην Καστοριά. Για μέρες ξόδεψαν μελάνι, ταλαιπώρησαν συχνότητες ραδιοφώνων και συγκέντρωσαν

Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013

Διάλεξη: του Ιωάννη Τσακιρίδη «Δομές Μουσικής Εκπαίδευσης και Μουσικά Ρεύματα στην Καστοριά του Μεσοπολέμου». Καστοριά, 09/03/2013

    Το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, πραγματοποιήθηκε ιστορική διάλεξη από το μουσικολόγο Ιωάννη Τσακιρίδη με θέμα: «Δομές Μουσικής Εκπαίδευσης και Μουσικά Ρεύματα στην Καστοριά του Μεσοπολέμου». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε
υπό την αιγίδα του Δήμου Καστοριάς, ύστερα από πρόσκληση προς τον εισηγητή από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κα Ειρήνη Γεωργοσοπούλου-Μισκία, η οποία και έκρινε ότι το θέμα της εν λόγω μελέτης διαφωτίζει άγνωστες πτυχές της καστοριανής τοπικής ιστορίας και ότι θα έπρεπε να παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση. Σχετικά με την ενημέρωση του κοινού, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού ανέλαβε την εκτύπωση αφισών και προσκλήσεων, οι οποίες στο εξώφυλλό τους περιείχαν μια πολύ σπάνια φωτογραφία, από το αρχείο του Ιωάννη Τσαμίση, η οποία απεικονίζει τον Μουσικό Όμιλο «Ορέστη» μπροστά από το παλιό Γυμνάσιο Καστοριάς το έτος 1926. Η επένδυση των ενημερωτικών εντύπων με αυτή τη φωτογραφία, προκάλεσε τον θαυμασμό πολλών καθώς από φωτογραφικής άποψης το στήσιμο των μουσικών και η οργάνωση του κάδρου είναι πραγματικά μια φωτογραφική καλλιτεχνία. Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι η εν λόγω φωτογραφία εκτός από ενθουσιασμό, προκάλεσε και ρίγη συγκίνησης καθώς μερικοί αναγνώρισαν συγγενικά τους πρόσωπα, όπως για παράδειγμα εκ της φωτογραφίας ταυτοποιήθηκε ο Φίλιππας Γιοβαννόπουλος εκτελεστής μαντολίνου (πρώτος από δεξιά στη κάτω σειρά), ο Νικηφόρος Ασλανίδης εκτελεστής κιθάρας (μεσαίος στη κάτω σειρά), ο Ιωάννης Κώτσης (δεύτερος από δεξιά στη κάτω σειρά) αλλά και ο γνωστός καστοριανός μαέστρος Βασίλειος Δόικος (μεσαία σειρά στο κέντρο). Δυστυχώς, οι υπόλοιποι συντελεστές του Μουσικού Ομίλου δεν ταυτοποιήθηκαν και θα είναι χαράς έργο μελλοντικά να αποσαφηνιστούν.
       Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία και πολλοί συμπολίτες μας είχαν την χαρά να παρευρεθούν και να παρακολουθήσο-

υν με λαχτάρα άγνωστες πτυχές της μουσικής καστοριανής ιστορίας, ένα πεδίο έρευνας το οποίο για πρώτη φορά προσεγγίζεται στα χρονικά. Στον χώρο της εκδήλωσης παρευρέθηκαν αρκετοί συμπολίτες, όπως ήταν η κα. Ειρήνη Γεωργοσοπούλου-Μισκία μετά του συζύγου της, όπου και προλόγισε και παρουσίασε τον εισηγητή, ο φαρμακοποιός Λεωνίδας Γιοβανόπουλος μετά της συζύγου του κας Αθηνάς Γκιάτα, ο Λευτέρης Ασλανίδης, ο μαέστρος της χορωδίας του Μ/Φ Συλλόγου «Αρμονία» κ. Παύλος Φωτιάδης, η πρόεδρος του Συλλόγου Απωλλονιαδιτών Καστοριάς κα. Βασιλική Παπαμαντζάρη, ο οικονομολόγος Μιχάλης Κώνστας, η συμβολαιογράφος Βάγια Μαλέα, η φαρμακοποιός Θεοδότα Τζώτζα, η Βασιλική και Ερμιόνη Ρωμανίδου, η ζωγράφος Δωροθέα Χαρίτωνος, ο Γιώργος Μπάκαρης, ο Αλέξης Βέργος, ο Πέτρος Καλύβας, ο λοχαγός Εφαπλωματάς Παύλος, ο αρχιμουσικός της Δημοτικής Φιλαρμονικής Φλώρινας Δημήτρης Παυλίδης μετά της μητέρας του, ο μουσικός Άλκης Ζιώγας, η δημοσιογράφος Αναστασία Τζάκα από την εφημερίδα «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», η δημοσιογράφος Δώρα Κωτσοπούλου από την εφημερίδα «ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ»,  ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Σμιξιώτης, ο οποίος κάλυψε φωτογραφικά την εκδήλωση, ο βιντεολήπτης Δημήτρης Τόσκος καθώς και πολλοί άλλοι επιφανείς συμπολίτες μας.    Η διάρθρωση της διάλεξης εστιάστηκε σε τρείς βασικές θεματικές, οι οποίες ήταν οι εξής:


    α) Μουσικά Ρεύματα, β) Ο εξευρωπαϊσμός και η νέα κοινωνική πραγματικότητα,

    γ) Η μουσική εκπαίδευση στην Καστοριά.


    Στην θεματική «Μουσικά Ρεύματα», έγινε παρουσίαση της σύστασης και λειτουργικότητας των παραδοσιακών μουσικών συνόλων που δρούσαν στην Καστοριά αρχές του 1900 αλλά και της εθνοπολιτισμικής τους δομής. Επίσης, έγινε διεξοδική αναφορά στην διαμόρφωση της υπόστασής τους εξ αιτίας των γεωπολιτικών ανακατατάξεων μετά τις ανταλλαγές των πληθυσμών καθώς και στη δημιουργία μιας νεωτερικής μουσικής αστικής κουλτούρας από την εισαγωγή ευρωπαϊκών τάσεων και προτιμήσεων, ιδιαίτερα τα χρόνια του μεσοπολέμου.

   Στην θεματική «Ο εξευρωπαϊσμός και η νέα κοινωνική πραγματικότητα», έγινε παρουσία-ση της κοινωνικής και πολιτιστικής ταυτότητας της Καστοριάς, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τα μουσικά πρότυπα της Δυτικής Ευρώπης τα χρόνια του μεσοπολέμου, στα πρώτα μέσα αναπαραγωγής μουσικής αλλά και στην ίδρυση μουσικών συνόλων, τα οποία ήταν συνυφασμένα με αυτό το νέο ρεύμα μουσικής πράξης. Ειδικότερα έγινε αναφορά στα δημοφιλή μουσικά όργανα εκείνης της εποχής,  τα πρώτα καταστήματα μουσικών ειδών αλλά και των πρώιμων εκπαιδευτικών δομών δυτικής μουσικής.

    Στην θεματική «Η μουσική εκπαίδευση στην Καστοριά», έγινε παρουσίαση στους τρόπους μουσικής εκπαίδευσης των παραδοσιακών μουσικών αρχές του 1900 αλλά πολύ περισσότερο στις πρώτες οργανωμένες προσπάθειες μουσικής εκπαίδευσης, όπως ήταν η φιλαρμονική και ορχήστρα εγχόρδων του «Εθνικού Οικοτροφείου Αρρένων Καστοριάς», ο Μουσικός Όμιλος «Ορέστης»,  ο Μουσικός Όμιλος «Ορφεύς» του Γυμνασίου, η ίδρυση της πρώτης «Χορωδίας», η σύσταση του Ωδείου και της φιλαρμονικής καθώς και άλλων δομών, όπου στα χρόνια του μεσοπολέμου επέδρασαν καθοριστικά στην διαμόρφωση της τοπικής αστικής μουσικής κουλτούρας. Επίσης, αναφορά έγινε και στην μουσική δραστηριότητα των καστοριανών της Νέας Υόρκης, όπου και αυτοί δημιούργησαν δικές τους δομές μουσικής εκπαίδευσης συστήνοντας μαντολινάτα.

   


Βίντεο

Βιντεοληψία: Δημήτρης Τόσκος

Φωτογραφικά Αρχεία

Médiathèque de l'architecture et du patrimoine ©
1) N° tirage OR107378
Vue générale de la ville au bord du lac de Kastoria, 1917.
Βίντεο: 2’ 37’’
2) N° tirage  OR107383
Vue générale de la ville au bord du lac de Kastoria, 1917.
Βίντεο: 16’ 54’’


Wikipedia ©
1) Φιλαρμονική. 1905.
Βίντεο: 7’ 47’’
2) Giuseppe Donizetti (1788-1856).
Βίντεο: 9’ 43’’
3) Οθωμανική Στρατιωτική Μουσική «Μεχτέρ».
Βίντεο: 11’ 02

  
Γκολομπία Γιώργου ©
1) Γαμήλιο Γλέντι. Οι μπράτιμοι με τη συνοδεία ορχήστρας πνευστών. Καστοριά, δεκαετία 1900.
Βίντεο: 3’ 5’’
2) Καρναβάλια. Ορχήστρα πνευστών μαζί με ομάδα μεταμφιεσμένων. Καστοριά, δεκαετία 1900.
Βίντεο: 13’ 39’’
3) Νέοι με μαντολίνα. Καστοριά, δεκαετία 1900.
Βίντεο: 26’ 28’’


Δόικου Νίκου ©
1) Ο Βασίλειο Δόικος, σπουδαστής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Καστοριά, δεκαετία 1930.
Βίντεο: 40’ 40’’
2) Η Δημοτική Φιλαρμονική Καστοριάς με αρχιμουσικό τον Βασίλειο Δόικο. Καστοριά, 25/03/ 1938.
Βίντεο: 50’ 28’’

Εφημερίδα «ΟΔΟΣ» ©
1) Η παραδοσιακή ορχήστρα του Νίκου Σιαφλιάνη μαζί με καρναβαλιστές. Καστοριά, δεκαετία 1930.
Βίντεο: 15’ 12’’
  

Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Καστοριάς «Αρμονία» ©
1) Η ανδρική «Χορωδία» Καστοριάς με μαέστρο τον Βασίλειο Δόικο. Καστοριά, 11/11/1933.
Βίντεο: 53’ 33’’


Παπαδόπουλου Γιώργου ©
1) Η Δημοτική Φιλαρμονική Καστοριάς με αρχιμουσικό τον Βασίλειο Δόικο. Καστοριά, 25/03/ 1938.
Βίντεο: 52’ 19’’
   

Τσακιρίδη Ιωάννη ©
1) Τούρκος Ζουρνατζής. Καστοριά 1910.
Βίντεο: 3’ 56’’
2) Η συνοικία Βαρόσι, Καστοριά, 1917.
Βίντεο: 4’ 33’’
2) Καρτ-Ποστάλ, έκδοση Χ. Δούκη. Άποψις Καστοριάς, δεκαετία του 1920.
Βίντεο: 21’ 59’’
3) Επιστολή Σολομών Ελιάου. Καστοριά, 16/07/1931.
Βίντεο: 25’ 14’’


Τσαμίση Ιωάννη ©
1) Μουσικός Όμιλος «Ορέστης», Καστοριά, 1926.
Βίντεο: 26’ 28’’


Τσουρτσούλα Δημήτρη ©
1) Η παραδοσιακή ορχήστρα του Μπήτα σε γλέντι. Καστοριά, δεκαετία του 1950.
Βίντεο: 15’ 30’’


Χαλικερά Παναγιώτη ©
1) Η ορχήστρα εγχόρδων του «Εθνικού Οικοτροφείου Καστοριάς» με μαέστρο τον Παναγιώτη Χαλικερά. 
Καστοριά, δεκαετία του 1920.
Βίντεο: 59’ 25’’


Βίντεο


Πρόσκληση
     * Για μεγέθυνση του φύλλου, επιλέξτε δεξί κλικ του ποντικιού επί της φωτογραφίας και έπειτα 
       επιλογή "άνοιγμα συνδέσμου σε νέα καρτέλα''
Αναφορές στον ΤύποΕφημερίδα «ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ», φ. 2703, 14/03/2013, σ. 6


Εφημερίδα «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», φ. 5722, 15/03/2013, σ. 10

Φωτογραφικό Υλικό


Αρχείο Εφημερίδας «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» © 2013

Ρεπορτάζ Αναστασίας Τζάκα


Αρχείο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καστοριάς «ΟΡΕΣΤΙΑΣ» © 2013

Ρεπορτάζ Ανδρέα ΚυπαρίσσηΑρχείο Ιωάννη Τσακιρίδη © 2013

Εγώ και η γιαγιά μου Ερμιόνη Ρωμανίδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου