ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ: Πιστεύω πως ένας άνθρωπος μπορεί να αξίζει περισσότερο από τα πλήθη των ανθρώπων

Πιστεύω πως ένας άνθρωπος μπορεί να αξίζει περισσότερο από τα πλήθη των ανθρώπων: Μου αρέσει ο άνθρωπος, δεν μ΄αρέσουν τα πλήθη με την χοντροκοπιά τους. Έχουν βέβαια δύναμη τα πλήθη, αλλά και ο ένας άνθρωπος έχει δύναμη πιο τρανή και πιο έμορφη.....

Ζήσης Τζηκαλάγιας: Τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων να ενταχθούν στις δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Ο Βουλευτής ΝΔ Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής έθεσε το θέμα, ώστε και τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων να ενταχθούν στις δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους μαθητές των Σχολείων.

Δρ. Λεωνίδας Πουλιόπουλος: Ο “εμφύλιος πόλεμος” για την Φιλαρμονική δεν βοηθά τον τόπο μας

Πέρασαν σχεδόν 8 χρόνια από τότε που η Δημοτική Αρχή Χατζησυμεωνίδη τίμησε τον καλλιτέχνη μουσικό και αξιολογότατο άνθρωπο της μουσικής τέχνης Μαέστρο Βασίλειο Δόικο. Μεταξύ των πολλών και αξιόλογων ομιλητών τότε ήταν και ένας νέος μουσικολόγος με όνειρο να επανιδρύσει την Φιλαρμονική του Δήμου Καστοριάς.

Επίδομα 2.000 ευρώ για εθελούσια επιστροφή 5.000 μεταναστών στις πατρίδες τους- Ξεκίνησαν οι αιτήσεις

Ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα η κατάθεση των αιτήσεων για την παροχή 2.000 ευρώ στο πλαίσιο της εθελοντικής επιστροφής 5.000 αιτούντων άσυλου από τα νησιά του Αιγαίου στις χώρες καταγωγής τους

Στρατός Ξηράς – Μάσκα: Υποχρεωτική σε όλα τα στρατόπεδα

Στρατός Ξηράς: Έκτακτα μέτρα παίρνει το ΓΕΣ επεκτείνοντας στους επισκέπτες των Μονάδων τη χρήση μάσκας. Σύμφωνα με επείγον σήμα που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο πλαίσιο της προστασίας από τη μετάδοση του covid-19, και προκειμένου να προλάβουν 2ο κύμα της νόσου, επιβάλει να φοράνε μη ιατρική μάσκα:

Με τέσσερις τρόπους η πληρωμή του λογαριασμού της εφορίας

Η υγειονομική κρίση και τα προβλήματα καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων από πολλούς φορολογουμένους οδήγησαν το υπουργείο Οικονομικών στην παροχή μιας σειράς επιλογών με στόχο να μπορέσουν να καταβάλουν τους φόρους που τους αναλογούν. Ολοι οι φορολογούμενοι μπορούν να επιλέξουν από την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος με έκπτωση 2%, ή 8 μηνιαίες δόσεις, ή ακόμα και την ένταξη των οφειλών τους στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει 12 ή 24 δόσεις. Ο φόρος εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν πάνω 3.000.000 φορολογούμενοι υπερβαίνει τα 3,3 δισ., ενώ από τον Σεπτέμβριο θα έρθει και ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ ύψους 2,5 δισ.

Συνεχείς παρεμβάσεις Ζήση Τζηκαλάγια για την αντιμετώπιση των επιθέσεων αρκούδας

Ο Βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας σε καθημερινή βάση διατηρεί επαφές με τους πολίτες της Καστοριάς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τις ανεξέλεγκτες αρκούδες που διαβιούν στην ευρύτερη ορεινή περιοχή της.

Η Ελλάδα γίνεται προορισμός για μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις - Έρευνα της Ernst & Young

Ιδιαίτερα αυξημένο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στη βιομηχανία σύμφωνα με την έρευνα της Ernst & Young. Στην 29η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ως προς τον αριθμό των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) το 2019, από την 35η θέση τo 2018, ανέβηκε η Ελλάδα στο πλαίσιο έρευνας της Ernst & Young (ΕΥ).

Πανόραμα της Καστοριάς από το Studio Trasias (12-6-2020)

Ενεργοποιούνται τα ηλεκτρονικά βιβλία για τις επιχειρήσεις – Διαδικασίες και ημερομηνίες

Κοινή απόφαση με την οποία ενεργοποιούν την ψηφιακή διαβίβαση στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων - myDATA, υπέγραψαν ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, καθιερώνοντας μια σειρά, αρχικά προαιρετικών και στη συνέχεια υποχρεωτικών, προθεσμιών για τη διαβίβαση των δεδομένων από τα βιβλία των επιχειρήσεων.

Ο φιλόμουσος δωρητής της Φιλαρμονικής Ζήσης Τζηκαλάγιας πριν ένα χρόνο

να χρόνο πριν ο συμπολίτης μας ιατρός κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, νυν Βουλευτής Καστοριάς, δώρισε ένα μουσικό όργανο τύπου τρομπέτας στην Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης» για την ενίσχυση του διδακτικού και καλλιτεχνικού της έργου. Το αξιοσημείωτο είναι ότι όταν δώρισε το μουσικό όργανο το έπραξε ως απλός πολίτης, χωρίς να έχει κάποιο δημόσιο αξίωμα επιδεικνύοντας και εκφράζοντας έμπρακτα τα φιλόμουσα

Προκήρυξη 10 θέσεων Υποψηφίων Διδακτόρων Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με την υπ. αριθμ. 8/29-5-2020 , Θέμα 4ο της Συνέλευσης του Τμήματος προκηρύσσει 10 θέσεις υποψηφίων διδακτόρων και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους για την υποβολή υποψηφιοτήτων στα παρακάτω γνωστικά πεδία στα οποία υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς μελών ΔΕΠ του Τμήματος για επίβλεψη διδακτορικών διατριβών:

Χ. Ιωάννου (ΑΒΑΞ): ''Wake-up call'' η πανδημία για την Ευρώπη

Κατά την τοποθέτηση του στο πάνελ ‘Infrastructure Projects in the Region Post COVID-19’ την Παρασκευή 12 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που διεξήχθη φέτος διαδικτυακά, ο Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος του Ομίλου ΑΒΑΞ, έθεσε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες τα μεγάλα έργα υποδομών μπορούν να αποτελέσουν κλειδί στην προσπάθεια της χώρας για την επιστροφή στην ανάπτυξη

Ζήσης Τζηκαλάγιας: Όραμα και πραγματοποίηση έργων για την Καστοριά. Σύραγγα Κλεισούρας, Φυσικό Αέριο, Ενίσχυση του Πανεπιστημίου

Ο Βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, δραστήριος και απτόητος παρά την σκαία μικροπολιτική κριτική άνευ ουσίας μερικών, συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά σε καθημερινή βάση για την εξασφάλιση και πραγματοποίηση των απαραίτητων κυβερνητικών δράσεων που θα ενισχύσουν το κοινωνικοοικονομικό προφίλ της ΠΕ Καστοριάς.

"80 Χρόνια Φιλαρμονική Ροδολίβους 1923-2003", έρευνα-επιμέλεια Άγγελος Κλουντζός

Το 5ο βιβλίο στην ενότητα "Ροδολίβος - Αμφίπολη - Σέρρες, Συγγράμματα και συγγραφείς", που παρουσιάζει το TyposThes, εστιάζει στον Μουσικοδραματικό Σύλλογο Ροδολίβους "ΑΠΟΛΛΩΝ"

Στα 10 δισ. ευρώ το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από σήμερα μέχρι και τις 10 Ιουλίου 2020, το «Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021 -2025», το οποίο καθορίζει, για την πρώτη προγραμματική περίοδο (2021-2025), τις προτεραιότητες ανά τομέα πολιτικής στο πλαίσιο των εθνικών αναπτυξιακών στόχων, τους ειδικούς στόχους και δράσεις, τον συνολικό και ανά πρόγραμμα προϋπολογισμό, καθώς και τα αποτελέσματα που επιδιώκονται με την εφαρμογή του.

Η Αίγυπτος ‘κατεβάζει’ στρατό ενώ επικρατούν Σάρατζ και Ερντογάν - Τανκς και ελικόπτερα στη Λιβύη -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Παρά τις μεγαλοστομίες περί πρωτοβουλίας για εκεχειρία και περαιτέρω συζητήσεις, η Αίγυπτος φέρεται να αυξάνει την παρουσία των στρατιωτικών της δυνάμεων στα σύνορα με τη Λιβύη. Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στο μέτωπο της Λιβύης όπου φαίνεται πως αυτή τη στιγμή η πλάστιγγα γέρνει προς την πλευρά του Σαράτζ και του Ταγίπ Ερντογάν που τον στηρίζει.

Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική υπηρεσία έκδοσης βεβαίωσης Επαγγελματία Αγρότη

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων,σε λειτουργία τέθηκε από την Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020, η ηλεκτρονική υπηρεσία έκδοσης βεβαίωσης Επαγγελματία Αγρότη.

Αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Πειραιά

Με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Πειραιώς κκ Σεραφείμ και με δωρεές των επιχειρήσεων-μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώςτοποθέτησαν το άγαλμα του «μαρμαρωμένου βασιλιά» Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στην πόλη του Πειραιά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 8 Ιουνίου,2020 του Αγίου Πνεύματος, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος.Παρέστη η πολιτική και δημοτική αρχή και πλήθος κόσμου

Μάκης Βορίδης από τη Σιάτιστα: Στήριξη του κλάδου εκτροφής γουνοφόρων ζώων με 3 εκατομμύρια ευρώ

Διήμερη επίσκεψη στην ΠΕ Κοζάνης πραγματοποιεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης. Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Υπουργού ξεκίνησε από το Δήμο Βοΐου και τη Σιάτιστα, και συγκεκριμένα με επίσκεψη στην επιχείρηση της οικογένειας Παπαγεωργίου, ΜΑΒΙΖ Α.Ε.

Ο πλανήτης Άρης κάποτε είχε έναν γιγάντιο δακτύλιο – Τι αποκάλυψε νέα έρευνα

Μια νέα έρευνα προέκυψε από επιστήμονες που αποφάσισαν να δουν με διαφορετική ματιά τα φεγγάρια-δορυφόρους του Άρη και τον τρόπο που σχηματίστηκαν. Ο Άρης μπορεί κάποτε να είχε ένα γιγαντιαίο δακτύλιο, ο οποίος αργότερα μετασχηματίστηκε σε ένα από τα περίεργα φεγγάρια του, σύμφωνα με νέα έρευνα.

ΕΚΠΑ: H Νομική Σχολή καταλαμβάνει την 4η θέση στον κόσμο σε διαγωνισμό εικονικής δίκης στο Διεθνές Αεροπορικό Δίκαιο

H Νομική Σχολή Αθηνών καταλαμβάνει την 4η θέση στον Κόσμο και δημιουργεί παράδοση εξαιρετικών επιδόσεων στο Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Διεθνές Αεροπορικό Δίκαιο (2020 Leiden Sarin International Air Law Moot Court Competition). Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή Γ. Κυριακόπουλου ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον παγκόσμιο τελικό γύρο

Ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις: Φθηνά κρατικά δάνεια 1,4 δισ. ευρω

Ανοίγει η πλατφόρμα του δεύτερου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σημαντική ανάσα ρευστότητας επιχειρήσεις ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών με την αλλαγή των κριτηρίων στον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής

Το παράσημο του Σταυρού Αξίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών στον Ιωάννη-Κωνσταντίνο Τσακιρίδη

Νέα σημαντική τιμητική διάκριση και αναγνώριση για την κοινωνική δραστηριότητα που κατά καιρούς αναπτύσσει, έλαβε ο καστοριανός μουσικολόγος Ιωάννη-Κωνσταντίνος Τσακιρίδης, πρώην Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καστοριάς, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών, η οποία του απένειμε το παράσημο του Σταυρού Αξίας:

Δρ. Λεωνίδα Πουλιόπουλου: Mini βιβλιοπαρουσίαση του νέου πονήματος του Δρ. Ανδρέα Μήλιου "Εταιρική Ταυτότητα και Εικόνα"

Το συγκεκριμένο άρθρο ή εάν θέλετε η δημοσίευση αυτή, γίνεται Κορονοϊου ένεκεν, αφού η προγραμματισμένη για τον Απρίλιο βιβλιοπαρουσίαση αναβλήθηκε. Έτσι λοιπόν επειδή δεν γνωρίζουμε πότε θα επιτραπούν οι ζωντανές παρουσιάσεις, θεωρήσαμε σκόπιμο να κάνουμε την εν λόγω παρουσίαση μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.Το βιβλίο λοιπόν του συμπολίτη μας Ανδρέα Μήλιου είναι ένα άλλο αξιόλογο ακαδημαϊκό σύγγραμμα, που έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα συγγραφικά έργα του συμπολίτη μας και να καλύψει

Το περιοδικό "Καστοριανά Νέα" του Συλλόγου Καστοριανών Νέας Υόρκης σύντομα ξανακυκλοφορεί!!!

Άμεση παρέμβαση του βουλευτή κ. Ζήση Τζηκαλάγια για εσφαλμένες ειδησεογραφικές αναφορές περί Κορωναϊού στη Καστοριάς

Ο Βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας λαμβάνοντας γνώση για το περιστατικό σχετικά με την εσφαλμένη μετάδοση είδησης από τον τηλεοπτικό σταθμό πανελλήνιας εμβέλειας ΣΚΑΙ, περί κρούσματος Κορωναιού στη Καστοριά, άμεσα έδρασε κάνοντας δυναμική παρέμβαση στους υπεύθυνους αρμοδίους προς αποκατάσταση της αλήθειας και την ορθή πληροφόρηση των πολιτών

Σημαντική επιστολή του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη προς τον γιό του Ιωάννη (Γενναίο)

Η ΕΕΦ παρουσιάζει από την συλλογή της, μία ιδιαίτερα σημαντική επιστολή του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη προς τον γιό του Ιωάννη (Γενναίο) Κολοκοτρώνη, η οποία εστάλη τον Ιούλιο του 1826, όταν ο Ιμπραήμ είχε καταλάβει σχεδόν όλη την Πελοπόννησο, και οι Έλληνες είχαν χάσει το ηθικό τους.

Ζήσης Τζηκαλάγιας: Ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας ικανοποιείται. Ιδρύεται και θα λειτουργήσει Εσπερινό ΕΠΑΛ στη Καστοριά

Επιτυχία Ζήση Τζηκαλάγια – Επιτυχία της Καστοριάς Ο βουλευτής της Καστοριάς κ. Ζήσης, αφουγκραζόμενος ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Καστοριάς αλλά και την κοινότητα των εκπαιδευτικών για ίδρυση και λειτουργία Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου, κατάφερε ύστερα από συντονισμένες ενέργειες που πραγματοποίησε

Αρχίζουν οι αιτήσεις για το στεγαστικό επίδομα φοιτητών

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από την Α.Α.Δ.Ε. για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.Από σήμερα, Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020 έως και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγησή του στεγαστικού επιδόματος οι φοιτητές, για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20.

Αυστηρή προειδοποίηση Μητσοτάκη σε Τουρκία: Kλιμάκωση ίσον επιδείνωση σχέσεων με Ευρώπη

Επιστολές του πρωθυπουργού στην Ε.Ε. Με αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις και τις κινήσεις του πρωθυπουργού, ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Όπως τόνισε «γίνεται ξεκάθαρο ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευρά της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία», τόνισε.

Αυτά είναι τα κριτήρια για το νέο Εξοικονομώ κατ' οίκον

Τον Σεπτέμβριο έρχεται το νέο Εξοικονομώ κατ' οίκον, ενώ οι δικαιούχοι θα είναι πολύ περισσότεροι καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να μειώσει τις εισοδηματικές κατηγορίες σε πέντε από επτά. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στο φετινό Εξοικονομώ κατ' οίκον θα υπάρξει αύξηση του ανώτατου εισοδήματος των ιδιοκτητών που κρίνονται δικαιούχοι των επιδοτήσεων, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 70.000 ευρώ.

Τρίτη, 13 Αυγούστου 2013

Ι. Τσακιρίδη, Η φιλαρμονική του Συλλόγου «Σκουφά» Άρτας 1896 τα έτη 1930-1940. Εφημ. «ΑΜΒΡΑΚΙΑ», Άρτα 25/06/2007

ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Πρώτη Δημοσίευση: Εφημερίδα «ΑΜΒΡΑΚΙΑ», φ. 1218, Άρτα 25/06/2007

του Ιωάννη Μ. Τσακιρίδη, Μουσικολόγου ΠΕ 16.02 ©Φιλαρμονική «ΣΚΟΥΦΑ» Άρτας τη δεκαετία του 1930 με αρχιμουσικό τον Δημήτριο Παπαϊωάννου

 Αρχείο Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» Άρτας 1896 ©


      Η κατάσταση της  φιλαρμονικής το 1930-40                                                                                                                                                                                                                                                     
      Στις αρχές του 19ου αι. το φιλόμουσο κοινό της Άρτας είχε αποδείξει έμπρακτα ότι διέθετε την καλλιέργεια και την παιδεία να αναπτύξει σπουδαία πολιτιστική μουσική δραστηριότητα. Η απόδειξη αυτής της μουσικής ευαισθησίας ήταν η αξιολογότατη φιλαρμονική του Συλλόγου «Σκουφά» 1896, η οποία με την αγάπη
και στήριξη του κόσμου κατάφερε τα έτη 1930-1940 να φτάσει στην πιο μεγάλη ακμή της.
    Τα ενεργά μέλη της φιλαρμονικής κατά μέσο όρο ήταν 35-40 καθώς υπήρχε και ένα φυτώριο 20-25 μαθητευόμενων. Δεν υπήρχε όριο ηλικίας εκμάθησης της μουσικής.Μικροί και μεγάλοι κάθε ηλικίας γραφόντουσαν στην φιλαρμονική για να παρακολουθήσουν μαθήματα μουσικής αλλά και να καλλιεργηθούν πνευματικά. Η φιλαρμονική λειτουργούσε 6 φορές την εβδομάδα πρωί και απόγευμα και κάθε Τετάρτη και Κυριακή πραγματοποιούνταν συναυλίες στις πιο μεγάλες πλατείες της Άρτας με ρεπερτόριο μεγάλης δεξιοτεχνικής δυσκολίας. Οι πρόβες της φιλαρμονικής γινόντουσαν δυο φορές την εβδομάδα και η συμμετοχή των μουσικών σε αυτές ήταν υποχρεωτική. Τόσο μεγάλη ήταν η αγάπη του κόσμου για τη φιλαρμονική που πολλές φορές κατά την διάρκεια των δοκιμών στο κτήριο της φιλαρμονικής συνωστιζόταν πλήθος κόσμου για να ακούσει μουσική.
   Εκείνα τα ωραία και δύσκολα χρόνια δεν υπήρχαν οπτικοαουστικά μέσα αναπαραγωγής της μουσικής όπως σήμερα, συγκεκριμένα στην Άρτα υπήρχαν κάποια δημοφιλή καφενεία όπως π.χ το Εν Άρτη, στα οποία λειτουργούσαν χειροκίνητα γραμμόφωνα  και η απόδοση της μουσικής δεν ήταν και η καλύτερη. Η φιλαρμονική του Σκουφά ήταν ο πιο σημαντικός φορέας μουσικής καθώς συμμετείχε σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα της Άρτας. Μάλιστα, σε μια συναυλία που έγινε τον Οκτώβριο του 1932 κατά την διάρκεια της εκδήλωσης άρχισε να βρέχει. Ο μαέστρος ήταν διατεθειμένος να διακόψει την συναυλία αλλά το φιλόμουσο κοινό θέλησε να συνεχίσει μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η Άρτα του 1930….Φιλαρμονική «ΣΚΟΥΦΑ» Άρτας 1939. Γυμναστικές επιδείξεις

 Αρχείο Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» Άρτας 1896 ©
Παρτιτούρα που έπαιζαν οι μουσικοί της φιλαρμονικής τη δεκαετία του 1930. Άρια Τραβιάτα του Τ. Βέρντι

 Αρχείο Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» Άρτας 1896 ©

Παρτιτούρα που έπαιζαν οι μουσικοί της φιλαρμονικής τη δεκαετία του 1930. Τσιγγάνικη Φλόγα του Αντώνιου Μπιφέρνου

 Αρχείο Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» Άρτας 1896 ©


        Το ρεπερτόριο   

     Αν δεν υπήρχαν απτά αποδεικτικά στοιχεία θα ήταν δύσκολο να πιστέψει  κάποιος ότι αυτό το μέρος ανέπτυξε τόσο σπουδαία μουσική δραστηριότητα, ωστόσο τα χειρόγραφα που έπαιζαν οι μουσικοί της φιλαρμονικής εκείνα τα έτη έρχονται να αποδείξουν πως η Άρτα των 7.000 κατοίκων ήταν φορέας μεγάλης πολιτιστικής ανάπτυξης και μουσικής καλλιέργειας.
       Εκείνη την εποχή εξ αιτίας των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών που επικρατούσαν καθώς και ο εξ ευρωπαϊσμός που είχε υποστεί η Ελλάδα όλα αυτά συνετέλεσαν στην εισαγωγή νέων ειδών μουσικής καθώς και η καθιέρωσή τους στην κοινωνική ζωή του τόπου. Η Άρτα εκείνα τα χρόνια είχα αναπτύξει μεγάλη εμπορική δραστηριότητα και αποτελούσε ουσιαστικά επίκεντρο εμπορικών δραστηριοτήτων στην Ήπειρο. Όλα  αυτά είχαν ως αποτέλεσμα στον τομέα της μουσικής να υιοθετήσει τα ακούσματα των μεγάλων αστικών κέντρων και να τα εντάξει στην πολιτιστική και κοινωνική καθημερινότητα. Ταγκό, βαλς, φοξ-τροτ, σερενάτες, μαζούρκες, πόλκες, οπερέτες ήταν ένα μέρος του ρεπερτορίου που παιζόταν κατά καιρούς στις υπαίθριες εκδηλώσεις της φιλαρμονικής αλλά και στις χοροεσπερίδες των αστικών κύκλων της Άρτας. 
      Το ρεπερτόριο που έπαιζε η φιλαρμονική συνήθως ήταν αυξημένης δυσκολίας και χρειαζόταν ατελείωτες ώρες δοκιμών για να προετοιμαστεί σωστά. Δεν είχαν όμως μόνο οι μουσικοι δύσκολο έργο αλλά και ο μαέστρος της ορχήστρας, ο οποίος αφιέρωνε πολλές ώρες για να ετοιμάσει το νέο ρεπερτόριο, να το ενορχηστρώσει αλλά και να…. το αντιγράψει….!!! Εκείνο τον καιρό δεν υπήρχαν φωτοτυπικά μηχανήματα που με το πάτημα ενός κουμπιού θα έβγαζε 100 αντίγραφα αλλά κάθε μαέστρος έπρεπε κάθε μέρος να το αντιγράψει πολλές φορές για όλα τα μουσικά όργανα. Ωστόσο, πάντα υπήρχαν κάποιοι καλλιγράφοι από τα μέλη της φιλαρμονικής, οι οποίοι βοηθούσαν στην αντιγραφή των μουσικών μερών.
       Εκτός από τις πλατείες που έκανε η φιλαρμονική συνήθως με κλασικό ρεπερτόριο συμμετείχε σε γυμναστικές επιδείξεις καθώς και σε σχολικές γιορτές όπου παιάνιζε για να χορέψουν οι μαθητές του σχολείου ελληνικούς χορούς. Και όμως, τα κατάφερνε με μεγάλη επιτυχία καθώς ο εκάστοτε μαέστρος προσάρμοζε μελωδίες παραδοσιακής μουσικής για την φιλαρμονική. Ένα παράδειγμα αυτού του ρεπερτορίου είναι η σουίτα τεσσάρων χορών : νηρηίδων, καρυατίδων, κουλουριώτικος, της Άρτας το γιοφύρι.Φιλαρμονική «ΣΚΟΥΦΑ» Άρτας το 1936 με αρχιμουσικό τον κερκυραίο Ευάγγελο Μάνδηλα 

Αρχείο Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» Άρτας 1896 ©     Οι μουσικοί  

    Η φιλαρμονική διέθετε σπουδαίο έμψυχο δυναμικό. Μεγάλο ρόλο έπαιζε και η συμμετοχή στην φιλαρμονική ενηλίκων, οι οποίοι είχαν τις δουλειές τους και στον ελεύθερο χρόνο τους ασχολιόταν με την φιλαρμονική. Όλα άρχιζαν βέβαια με την σωστή μαθητεία εξ αρχής. Τα παιδιά που πήγαιναν να μάθουν μουσική πήγαιναν συνειδητοποιημένα καθώς η οργάνωση ήταν τέτοια που δεν επέτρεπε πλάκες. Συνήθως οι παλιοί μαέστροι ήταν αυστηροί και λόγω του φόρτου εργασίας αλλά και της ευθύνης που είχαν δεν επέτρεπαν αστειότητες και θεατρινισμούς σε αυτό που έκαναν. Μάλιστα υπήρχαν και στιγμές που ο μαέστρος της φιλαρμονικής χτυπούσε με την μπαγκέτα των τύμπανων αυτόν που δημιουργούσε προβλήματα στην φιλαρμονική. Αυτές οι περιπτώσεις βέβαια ήταν μεμονωμένες καθώς υπήρχε πλήρης σεβασμός προς τον μαέστρο αλλά και στα υπόλοιπα μέλη της ορχήστρας.
     Ο σεβασμός προς τον χώρο και το υλικό της φιλαρμονικής ήταν επίσης ανάλογος  Τα μέλη της φιλαρμονικής φρόντιζαν το μουσικό όργανο που έπαιζαν και πολλές φορές κάλυπταν τις επισκευές με δικά τους έξοδα. Κάποιοι βέβαια που είχαν την οικονομική δυνατότητα αγόραζαν και δικό τους όργανο. Το πρόβλημα όμως που αντιμετώπιζαν συνήθως ήταν ότι τα μουσικά όργανα της φιλαρμονικής ήταν περιορισμένα με αποτέλεσμα πολλά άτομα που εκδήλωναν ενδιαφέρον να μένουν απ’ έξω λόγω έλλειψη οργάνων. Εκτός όμως από τα μουσικά όργανα ανάλογος σεβασμός υπήρχε και στο έντυπο υλικό. Οι παρτιτούρες που ήταν γραμμένα τα κομμάτια ήταν καλά φυλαγμένες και κατά την διάρκεια της μελέτης ο μουσικός ήταν υπεύθυνος γι’ αυτές. Ένας λόγος ήταν ότι δεν υπήρχαν μηχανήματα γρήγορης αναπαραγωγής αλλά από την άλλη υπήρχε σεβασμός και στο αντιγραφέα, ο οποίος στο τέλος του κομματιού υπέγραφε και χρονολογούσε την συγγραφή του.
     Η μελέτη των μουσικών αυτής της περιόδου ήταν επίσης θαυμαστή. Τα μέλη της φιλαρμονικής μελετούσαν δυο ώρες κάθε μέρα. Παρόλο, τον φόρτο εργασίας που αντιμετώπιζαν και σε δουλειές σκληρές και επώδυνες τα μέλη της φιλαρμονικής ήταν πάντα παρόν στις δοκιμές για την προετοιμασία των συναυλιών. Ήταν τιμή για κάθε οικογένεια της Άρτας να έχει κάποιο μέλος της μουσικό καθώς υπήρχε μεγάλη εκτίμηση προς την φιλαρμονική και τα μέλη που την απάρτιζαν.Φιλαρμονική «ΣΚΟΥΦΑ» Άρτας τη δεκαετία του 1930 με αρχιμουσικό τον Ευάγγελο Μάνδηλα

Αρχείο Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» Άρτας 1896 ©       Οι μαέστροι

    Οι μαέστροι ήταν από τα πιο καθοριστικά στοιχεία της οργάνωσης της φιλαρμονικής. Οι περισσότεροι ήταν συνήθως απόστρατοι αξιωματικοί της μπάντας του στρατού ή απόφοιτοι των ωδείων των μεγάλων αστικών κέντρων της στεριανής Ελλάδας. Ωστόσο, οι πιο σπουδαίοι μαέστροι που πέρασαν εκείνο τον καιρό ήταν επτανήσιοι σπουδαγμένοι πολλοί από αυτούς στην Ιταλία και διατελέσαντες αρχιμουσικοί προηγουμένως σε άλλες ορχήστρες. Επίσης, πολλοί από αυτούς τους μαέστρους εκείνης της περιόδου ήταν και συνθέτες. Θαυμαστό παράδειγμα μαέστρου ήταν ο Δημήτρης Παπαϊωάννου από την Καρδίτσα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα αφιέρωσε στην διδασκαλία της μουσικής στην φιλαρμονική της Άρτας καθώς και στην σύνθεση πολλών κομματιών. Από τα πιο δημοφιλή κομμάτια που έγραψε, το οποίο και ενορχήστρωσε για την φιλαρμονική του «Σκουφά» ήταν μια σερενάτα ‘’Πάρε το τιμόνι’’ σε μουσική σύνθεση και ενορχήστρωση δική του και στίχους της αρτινιάς γυναίκας του, η οποία ήταν και ποιήτρια, Τζένης Παπαϊωάννου. Επίσης, έγραψε αρκετά βαλς και ταγκό αλλά και εμβατήρια.


Φιλαρμονική «ΣΚΟΥΦΑ» Άρτας το 1931 μαζί με τον αρχιμουσικό Ευάγγελο Μάνδηλα, μετά την λιτανεία της Αγίας Θεοδώρας

Αρχείο Ιωάννη Έξαρχου        Το διοικητικό συμβούλιο 

    Το διοικητικό συμβούλιο εκείνων των χρόνων απαρτιζόταν σε μεγάλο βαθμό από φιλόμουσους και καλλιεργημένους μουσικά αστούς. Το τμήμα της φιλαρμονικής ήταν το πιο σημαντικό και το πιο θαυμαστό από όλα τα τμήματα. Ήταν ίσως το μόνο που πρόσφερε άμεσα ψυχαγωγία στο κοινό της Άρτας. Ο έφορος της φιλαρμονικής είχε την πιο μεγάλη ευθύνη αλλά και τιμή να εποπτεύει τις δραστηριότητες της φιλαρμονικής. Οι σχέσεις μεταξύ μαέστρου και του έφορου της φιλαρμονικής ήταν πολύ λεπτές και πολλές φορές οδηγούσαν στην αποχώρηση του μαέστρου. Εκείνη όμως την δεκαετία 1930-40 συμβούλιο, μαέστρος και μουσικοί είχαν αναπτύξει τόσο καλές σχέσεις με αποτέλεσμα την πιο μεγάλη ακμή και αίγλη της φιλαρμονικής.

       Οι υπαίθριες συναυλίες

     Η φιλαρμονική τη δεκαετία 1930-40 έδινε μουσικές παραστάσεις δυο φορές την εβδομάδα στις πιο μεγάλες πλατείες της Άρτας. Αρχικά, η συναυλία άρχιζε με το αρτινό εμβατήριο «Άραχθος» και στην συνέχεια ακολουθούσε ταγκό, φαχ-τροτ, βαλς, εισαγωγή από όπερα, βαλς, σερενάτα και στο τέλος με εμβατήριο αποχώρησης. Η διάρκεια αυτών των συναυλιών κρατούσε περίπου 1’ 30’ και με ενδιάμεσα διαλείμματα διαρκούσε δυο ώρες. Κάθε φορά που γινόταν πλατεία πλήθος κόσμου μαζευόταν να ακούσουν και να καμαρώσουν την περίφημη φιλαρμονική του «Σκουφά», η οποία κάθε φορά σκλάβωνε το κοινό της με τις μελωδίες που παιάνιζε.

        Οι θεατρικές παραστάσεις

      Τα θέατρα της Άρτας εκείνο τον καιρό ανέβαζαν πληθώρα παραστάσεων με έργα αρχαί-ων κλασικών τραγικών π.χ Σοφο-κλής «Αντιγόνη». Πολλές ήταν οι παρουσίες της φιλαρμονικής, η οποία κατά την διάρκεια των παραστάσεων παιάνιζε συ-γχρόνως με την σκηνική δράση προκαλώντας δέος και θαυμασμό στους θεατές.

Παρτιτούρα που έπαιζαν οι μουσικοί της φιλαρμονικής τη δεκαετία του 1930. Αντιγόνη Σοφοκλέους

 Αρχείο Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» Άρτας 1896 ©


Παρτιτούρα που έπαιζαν οι μουσικοί της φιλαρμονικής τη δεκαετία του 1930. Σερενάτα Τοζέλλι

 Αρχείο Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» Άρτας 1896 ©


      Το κοινό της Άρτας

      Οι κάτοικοι της Άρτας εκείνο τον καιρό στο μεγαλύτερο μέρος τους ήταν αγρότες και κτηνοτρόφοι. Ωστόσο, υπήρχε και μια αστική τάξη, η οποία είχε την οικονομική δυνατότητα να καλλιεργηθεί περισσότερο πνευματικά. Παρόλο όμως τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες  ο κόσμος είχε μουσικές ευαισθησίες και το αποδείκνυε κάθε φορά με την παρουσία του. Εξάλλου η παρουσία της φιλαρμονικής ήταν ίσως η μοναδική μουσική τους ψυχαγωγία πέρα από τους παραδοσιακούς μουσικούς που περιφέρονταν κατά τόπους. Είναι αξιόλογο να αναφέρω και την στάση του κοινού κατά την διάρκεια των συναυλιών. Ήταν τόσο μεγάλη η δίψα του κόσμου να ακούσει μουσική που κατά την διάρκεια της παράστασης δεν ακουγόταν ψίθυρος αλλά με ευλάβεια και προσήλωση άκουγαν της μελωδίες που έπαιζε η φιλαρμονική.

      Επίλογος

      Το παρελθόν είναι ένας καλός δάσκαλος να παραδειγματιστούμε και να μάθουμε από τα λάθη μας αλλά και από τα καλά μας. Η Άρτα έχει αποδείξει κατά καιρούς ότι μπορεί και έχει την δυνατότητα να αναπτύξει μεγάλη πολιτιστική δραστηριότητα ιδιαίτερα στην μουσική αρκεί βέβαια να της δοθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Ακόμα και σήμερα υπάρχει αυτή η ευαισθησία από τον κόσμο της Άρτας στην μουσική και στις τέχνες όμως οι δομές που διαθέτει δεν είναι και οι καλύτερες. Ας δοθεί μια ευκαιρία και ένα κίνητρο στους νέους αυτής της ιστορικής πόλης να αναδείξουν της μεγάλη της πολιτιστική κληρονομιά. Ελπίζω μέσα από την έρευνα που κάνω αν και είμαι από άλλη πόλη, την Καστοριά, να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στην μεγάλη σας πολιτιστική παράδοση αρκεί να μου δοθεί και μένα μια ευκαιρία να συνεχίσω…


Άποψη της παλιάς πόλης της Άρτας
Πηγή: http://www.artinoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου