ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ: Πιστεύω πως ένας άνθρωπος μπορεί να αξίζει περισσότερο από τα πλήθη των ανθρώπων

Πιστεύω πως ένας άνθρωπος μπορεί να αξίζει περισσότερο από τα πλήθη των ανθρώπων: Μου αρέσει ο άνθρωπος, δεν μ΄αρέσουν τα πλήθη με την χοντροκοπιά τους. Έχουν βέβαια δύναμη τα πλήθη, αλλά και ο ένας άνθρωπος έχει δύναμη πιο τρανή και πιο έμορφη.....

Ζήσης Τζηκαλάγιας: Τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων να ενταχθούν στις δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Ο Βουλευτής ΝΔ Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής έθεσε το θέμα, ώστε και τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων να ενταχθούν στις δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους μαθητές των Σχολείων.

Δρ. Λεωνίδας Πουλιόπουλος: Ο “εμφύλιος πόλεμος” για την Φιλαρμονική δεν βοηθά τον τόπο μας

Πέρασαν σχεδόν 8 χρόνια από τότε που η Δημοτική Αρχή Χατζησυμεωνίδη τίμησε τον καλλιτέχνη μουσικό και αξιολογότατο άνθρωπο της μουσικής τέχνης Μαέστρο Βασίλειο Δόικο. Μεταξύ των πολλών και αξιόλογων ομιλητών τότε ήταν και ένας νέος μουσικολόγος με όνειρο να επανιδρύσει την Φιλαρμονική του Δήμου Καστοριάς.

Επίδομα 2.000 ευρώ για εθελούσια επιστροφή 5.000 μεταναστών στις πατρίδες τους- Ξεκίνησαν οι αιτήσεις

Ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα η κατάθεση των αιτήσεων για την παροχή 2.000 ευρώ στο πλαίσιο της εθελοντικής επιστροφής 5.000 αιτούντων άσυλου από τα νησιά του Αιγαίου στις χώρες καταγωγής τους

Στρατός Ξηράς – Μάσκα: Υποχρεωτική σε όλα τα στρατόπεδα

Στρατός Ξηράς: Έκτακτα μέτρα παίρνει το ΓΕΣ επεκτείνοντας στους επισκέπτες των Μονάδων τη χρήση μάσκας. Σύμφωνα με επείγον σήμα που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο πλαίσιο της προστασίας από τη μετάδοση του covid-19, και προκειμένου να προλάβουν 2ο κύμα της νόσου, επιβάλει να φοράνε μη ιατρική μάσκα:

Με τέσσερις τρόπους η πληρωμή του λογαριασμού της εφορίας

Η υγειονομική κρίση και τα προβλήματα καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων από πολλούς φορολογουμένους οδήγησαν το υπουργείο Οικονομικών στην παροχή μιας σειράς επιλογών με στόχο να μπορέσουν να καταβάλουν τους φόρους που τους αναλογούν. Ολοι οι φορολογούμενοι μπορούν να επιλέξουν από την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος με έκπτωση 2%, ή 8 μηνιαίες δόσεις, ή ακόμα και την ένταξη των οφειλών τους στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει 12 ή 24 δόσεις. Ο φόρος εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν πάνω 3.000.000 φορολογούμενοι υπερβαίνει τα 3,3 δισ., ενώ από τον Σεπτέμβριο θα έρθει και ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ ύψους 2,5 δισ.

Συνεχείς παρεμβάσεις Ζήση Τζηκαλάγια για την αντιμετώπιση των επιθέσεων αρκούδας

Ο Βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας σε καθημερινή βάση διατηρεί επαφές με τους πολίτες της Καστοριάς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τις ανεξέλεγκτες αρκούδες που διαβιούν στην ευρύτερη ορεινή περιοχή της.

Η Ελλάδα γίνεται προορισμός για μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις - Έρευνα της Ernst & Young

Ιδιαίτερα αυξημένο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στη βιομηχανία σύμφωνα με την έρευνα της Ernst & Young. Στην 29η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ως προς τον αριθμό των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) το 2019, από την 35η θέση τo 2018, ανέβηκε η Ελλάδα στο πλαίσιο έρευνας της Ernst & Young (ΕΥ).

Πανόραμα της Καστοριάς από το Studio Trasias (12-6-2020)

Ενεργοποιούνται τα ηλεκτρονικά βιβλία για τις επιχειρήσεις – Διαδικασίες και ημερομηνίες

Κοινή απόφαση με την οποία ενεργοποιούν την ψηφιακή διαβίβαση στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων - myDATA, υπέγραψαν ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, καθιερώνοντας μια σειρά, αρχικά προαιρετικών και στη συνέχεια υποχρεωτικών, προθεσμιών για τη διαβίβαση των δεδομένων από τα βιβλία των επιχειρήσεων.

Ο φιλόμουσος δωρητής της Φιλαρμονικής Ζήσης Τζηκαλάγιας πριν ένα χρόνο

να χρόνο πριν ο συμπολίτης μας ιατρός κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, νυν Βουλευτής Καστοριάς, δώρισε ένα μουσικό όργανο τύπου τρομπέτας στην Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης» για την ενίσχυση του διδακτικού και καλλιτεχνικού της έργου. Το αξιοσημείωτο είναι ότι όταν δώρισε το μουσικό όργανο το έπραξε ως απλός πολίτης, χωρίς να έχει κάποιο δημόσιο αξίωμα επιδεικνύοντας και εκφράζοντας έμπρακτα τα φιλόμουσα

Προκήρυξη 10 θέσεων Υποψηφίων Διδακτόρων Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με την υπ. αριθμ. 8/29-5-2020 , Θέμα 4ο της Συνέλευσης του Τμήματος προκηρύσσει 10 θέσεις υποψηφίων διδακτόρων και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους για την υποβολή υποψηφιοτήτων στα παρακάτω γνωστικά πεδία στα οποία υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς μελών ΔΕΠ του Τμήματος για επίβλεψη διδακτορικών διατριβών:

Χ. Ιωάννου (ΑΒΑΞ): ''Wake-up call'' η πανδημία για την Ευρώπη

Κατά την τοποθέτηση του στο πάνελ ‘Infrastructure Projects in the Region Post COVID-19’ την Παρασκευή 12 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που διεξήχθη φέτος διαδικτυακά, ο Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος του Ομίλου ΑΒΑΞ, έθεσε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες τα μεγάλα έργα υποδομών μπορούν να αποτελέσουν κλειδί στην προσπάθεια της χώρας για την επιστροφή στην ανάπτυξη

Ζήσης Τζηκαλάγιας: Όραμα και πραγματοποίηση έργων για την Καστοριά. Σύραγγα Κλεισούρας, Φυσικό Αέριο, Ενίσχυση του Πανεπιστημίου

Ο Βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, δραστήριος και απτόητος παρά την σκαία μικροπολιτική κριτική άνευ ουσίας μερικών, συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά σε καθημερινή βάση για την εξασφάλιση και πραγματοποίηση των απαραίτητων κυβερνητικών δράσεων που θα ενισχύσουν το κοινωνικοοικονομικό προφίλ της ΠΕ Καστοριάς.

"80 Χρόνια Φιλαρμονική Ροδολίβους 1923-2003", έρευνα-επιμέλεια Άγγελος Κλουντζός

Το 5ο βιβλίο στην ενότητα "Ροδολίβος - Αμφίπολη - Σέρρες, Συγγράμματα και συγγραφείς", που παρουσιάζει το TyposThes, εστιάζει στον Μουσικοδραματικό Σύλλογο Ροδολίβους "ΑΠΟΛΛΩΝ"

Στα 10 δισ. ευρώ το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από σήμερα μέχρι και τις 10 Ιουλίου 2020, το «Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021 -2025», το οποίο καθορίζει, για την πρώτη προγραμματική περίοδο (2021-2025), τις προτεραιότητες ανά τομέα πολιτικής στο πλαίσιο των εθνικών αναπτυξιακών στόχων, τους ειδικούς στόχους και δράσεις, τον συνολικό και ανά πρόγραμμα προϋπολογισμό, καθώς και τα αποτελέσματα που επιδιώκονται με την εφαρμογή του.

Η Αίγυπτος ‘κατεβάζει’ στρατό ενώ επικρατούν Σάρατζ και Ερντογάν - Τανκς και ελικόπτερα στη Λιβύη -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Παρά τις μεγαλοστομίες περί πρωτοβουλίας για εκεχειρία και περαιτέρω συζητήσεις, η Αίγυπτος φέρεται να αυξάνει την παρουσία των στρατιωτικών της δυνάμεων στα σύνορα με τη Λιβύη. Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στο μέτωπο της Λιβύης όπου φαίνεται πως αυτή τη στιγμή η πλάστιγγα γέρνει προς την πλευρά του Σαράτζ και του Ταγίπ Ερντογάν που τον στηρίζει.

Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική υπηρεσία έκδοσης βεβαίωσης Επαγγελματία Αγρότη

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων,σε λειτουργία τέθηκε από την Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020, η ηλεκτρονική υπηρεσία έκδοσης βεβαίωσης Επαγγελματία Αγρότη.

Αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Πειραιά

Με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Πειραιώς κκ Σεραφείμ και με δωρεές των επιχειρήσεων-μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώςτοποθέτησαν το άγαλμα του «μαρμαρωμένου βασιλιά» Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στην πόλη του Πειραιά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 8 Ιουνίου,2020 του Αγίου Πνεύματος, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος.Παρέστη η πολιτική και δημοτική αρχή και πλήθος κόσμου

Μάκης Βορίδης από τη Σιάτιστα: Στήριξη του κλάδου εκτροφής γουνοφόρων ζώων με 3 εκατομμύρια ευρώ

Διήμερη επίσκεψη στην ΠΕ Κοζάνης πραγματοποιεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης. Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Υπουργού ξεκίνησε από το Δήμο Βοΐου και τη Σιάτιστα, και συγκεκριμένα με επίσκεψη στην επιχείρηση της οικογένειας Παπαγεωργίου, ΜΑΒΙΖ Α.Ε.

Ο πλανήτης Άρης κάποτε είχε έναν γιγάντιο δακτύλιο – Τι αποκάλυψε νέα έρευνα

Μια νέα έρευνα προέκυψε από επιστήμονες που αποφάσισαν να δουν με διαφορετική ματιά τα φεγγάρια-δορυφόρους του Άρη και τον τρόπο που σχηματίστηκαν. Ο Άρης μπορεί κάποτε να είχε ένα γιγαντιαίο δακτύλιο, ο οποίος αργότερα μετασχηματίστηκε σε ένα από τα περίεργα φεγγάρια του, σύμφωνα με νέα έρευνα.

ΕΚΠΑ: H Νομική Σχολή καταλαμβάνει την 4η θέση στον κόσμο σε διαγωνισμό εικονικής δίκης στο Διεθνές Αεροπορικό Δίκαιο

H Νομική Σχολή Αθηνών καταλαμβάνει την 4η θέση στον Κόσμο και δημιουργεί παράδοση εξαιρετικών επιδόσεων στο Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Διεθνές Αεροπορικό Δίκαιο (2020 Leiden Sarin International Air Law Moot Court Competition). Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή Γ. Κυριακόπουλου ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον παγκόσμιο τελικό γύρο

Ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις: Φθηνά κρατικά δάνεια 1,4 δισ. ευρω

Ανοίγει η πλατφόρμα του δεύτερου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σημαντική ανάσα ρευστότητας επιχειρήσεις ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών με την αλλαγή των κριτηρίων στον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής

Το παράσημο του Σταυρού Αξίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών στον Ιωάννη-Κωνσταντίνο Τσακιρίδη

Νέα σημαντική τιμητική διάκριση και αναγνώριση για την κοινωνική δραστηριότητα που κατά καιρούς αναπτύσσει, έλαβε ο καστοριανός μουσικολόγος Ιωάννη-Κωνσταντίνος Τσακιρίδης, πρώην Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καστοριάς, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών, η οποία του απένειμε το παράσημο του Σταυρού Αξίας:

Δρ. Λεωνίδα Πουλιόπουλου: Mini βιβλιοπαρουσίαση του νέου πονήματος του Δρ. Ανδρέα Μήλιου "Εταιρική Ταυτότητα και Εικόνα"

Το συγκεκριμένο άρθρο ή εάν θέλετε η δημοσίευση αυτή, γίνεται Κορονοϊου ένεκεν, αφού η προγραμματισμένη για τον Απρίλιο βιβλιοπαρουσίαση αναβλήθηκε. Έτσι λοιπόν επειδή δεν γνωρίζουμε πότε θα επιτραπούν οι ζωντανές παρουσιάσεις, θεωρήσαμε σκόπιμο να κάνουμε την εν λόγω παρουσίαση μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.Το βιβλίο λοιπόν του συμπολίτη μας Ανδρέα Μήλιου είναι ένα άλλο αξιόλογο ακαδημαϊκό σύγγραμμα, που έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα συγγραφικά έργα του συμπολίτη μας και να καλύψει

Το περιοδικό "Καστοριανά Νέα" του Συλλόγου Καστοριανών Νέας Υόρκης σύντομα ξανακυκλοφορεί!!!

Άμεση παρέμβαση του βουλευτή κ. Ζήση Τζηκαλάγια για εσφαλμένες ειδησεογραφικές αναφορές περί Κορωναϊού στη Καστοριάς

Ο Βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας λαμβάνοντας γνώση για το περιστατικό σχετικά με την εσφαλμένη μετάδοση είδησης από τον τηλεοπτικό σταθμό πανελλήνιας εμβέλειας ΣΚΑΙ, περί κρούσματος Κορωναιού στη Καστοριά, άμεσα έδρασε κάνοντας δυναμική παρέμβαση στους υπεύθυνους αρμοδίους προς αποκατάσταση της αλήθειας και την ορθή πληροφόρηση των πολιτών

Σημαντική επιστολή του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη προς τον γιό του Ιωάννη (Γενναίο)

Η ΕΕΦ παρουσιάζει από την συλλογή της, μία ιδιαίτερα σημαντική επιστολή του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη προς τον γιό του Ιωάννη (Γενναίο) Κολοκοτρώνη, η οποία εστάλη τον Ιούλιο του 1826, όταν ο Ιμπραήμ είχε καταλάβει σχεδόν όλη την Πελοπόννησο, και οι Έλληνες είχαν χάσει το ηθικό τους.

Ζήσης Τζηκαλάγιας: Ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας ικανοποιείται. Ιδρύεται και θα λειτουργήσει Εσπερινό ΕΠΑΛ στη Καστοριά

Επιτυχία Ζήση Τζηκαλάγια – Επιτυχία της Καστοριάς Ο βουλευτής της Καστοριάς κ. Ζήσης, αφουγκραζόμενος ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Καστοριάς αλλά και την κοινότητα των εκπαιδευτικών για ίδρυση και λειτουργία Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου, κατάφερε ύστερα από συντονισμένες ενέργειες που πραγματοποίησε

Αρχίζουν οι αιτήσεις για το στεγαστικό επίδομα φοιτητών

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από την Α.Α.Δ.Ε. για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.Από σήμερα, Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020 έως και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγησή του στεγαστικού επιδόματος οι φοιτητές, για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20.

Αυστηρή προειδοποίηση Μητσοτάκη σε Τουρκία: Kλιμάκωση ίσον επιδείνωση σχέσεων με Ευρώπη

Επιστολές του πρωθυπουργού στην Ε.Ε. Με αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις και τις κινήσεις του πρωθυπουργού, ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Όπως τόνισε «γίνεται ξεκάθαρο ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευρά της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία», τόνισε.

Αυτά είναι τα κριτήρια για το νέο Εξοικονομώ κατ' οίκον

Τον Σεπτέμβριο έρχεται το νέο Εξοικονομώ κατ' οίκον, ενώ οι δικαιούχοι θα είναι πολύ περισσότεροι καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να μειώσει τις εισοδηματικές κατηγορίες σε πέντε από επτά. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στο φετινό Εξοικονομώ κατ' οίκον θα υπάρξει αύξηση του ανώτατου εισοδήματος των ιδιοκτητών που κρίνονται δικαιούχοι των επιδοτήσεων, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 70.000 ευρώ.

Κυριακή, 11 Αυγούστου 2013

Ι. Τσακιρίδη, Φιλαρμονική Μ/Φ Συλλόγου «Σκουφά» Άρτας 1896. Εφημ. «ΑΜΒΡΑΚΙΑ», Άρτα 18/06/2007

ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Πρώτη Δημοσίευση: Εφημερίδα «ΑΜΒΡΑΚΙΑ», φ. 1217, Άρτα 18/06/2007

του Ιωάννη Μ. Τσακιρίδη, Μουσικολόγου ΠΕ 16.02 ©Φιλαρμονική «ΣΚΟΥΦΑ» Άρτας το έτος 1898 με αρχιμουσικό τον Νικόλαο Παναγόπουλο

 Αρχείο Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» Άρτας 1896 ©


      Οι Απαρχές              

     Η φιλαρμονική του Σκουφά λειτούργησε για πρώτη φορά το έτος 1898 με πρώτο αρχιμουσικό τον Νικόλαο Παναγόπουλο, καταγόμενο από το Ναύπλιο. Τα μέλη που απάρτιζαν την φιλαρμονική ήταν φιλόμουσοι κάτοικοι της Άρτας που αφιέρωναν τον ελεύθερο χρόνο τους στην θεία τέχνη
της μουσικής. Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα καθώς ο Σύλλογος ήταν νεοσύστατος και δεν υπήρχαν πολλές οικονομικές δυνατότητες, όμως παρόλο αυτά η μεγάλη δίψα των αρτινών για την ίδρυση φιλαρμονικής κατάφερε να βρει ανταπόκριση. Αρχικά για να λειτουργήσει η φιλαρμονική χρειαζόταν μουσικά όργανα, επειδή όμως δεν υπήρχαν αρκετοί πόροι από την πλευρά του Συλλόγου έγινε έρανος και με την βοήθεια του Δήμου και του τότε μητροπολίτη Γεννάδιου παραγγέλθηκαν μουσικά όργανα μέσω του Γενικού Γραμματέα του ‘’Παρνασσού’’ Μιχ. Λάμπρου από τον μουσικό οίκο Μίλλερ της Βιέννης. Ο ενθουσιασμός ήταν τόσο μεγάλος που τα υπάρχοντα μουσικά όργανα δεν επαρκούσαν για την πληθώρα των μικρών και μεγάλων αρτινών που έτρεχαν να μάθουν μουσική. Τελικά, η πρώτη εμφάνιση της φιλαρμονικής θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου του 1899 σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ο ενθουσιασμός των κατοίκων ήταν τόσο μεγάλος που πολλοί από αυτούς δώρισαν χρήματα καθώς και προσωπικά τους αντικείμενα για να στηρίξουν την φιλαρμονική. Μάλιστα ήταν τόση μεγάλη η αγάπη τους που σε κάθε δοκιμή της φιλαρμονικής συνωστιζόταν πλήθος κόσμου για να ακούσει μουσική.Παρτιτούρα που έπαιζαν οι μουσικοί της φιλαρμονικής το 1910
Αρχείο Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» Άρτας 1896 ©

       Περίοδος πρώτη 1896-1912      
                                                                                                                                        
    Εκείνη την περίοδο η φιλαρμονική του Σκουφά αποκτά αποδοχή και κύρος καθώς μετέχει σε πληθώρα εκδηλώσεων με συμπαραστάτη το φιλόμουσο κοινό της Άρτας. Οι παραστάσεις που έδινε η φιλαρμονική ήταν συχνές, δύο φορές την εβδομάδα κάθε Τετάρτη και Κυριακή σε πλατείες της Άρτας. Τα έργα που παιζόταν από την φιλαρμονική ήταν στο μεγάλο μέρος τους συνθέσεις από μεγάλους δυτικούς μουσουργούς όπως, ο Beethoven, o Mozart αλλά και Ελλήνων συνθετών όπως, ο Νικ. Μάτζαρος, Παύλος Καρρέρης, Σπύρος Σαμάρας κ.αΦιλαρμονική «ΣΚΟΥΦΑ» Άρτας το έτος 1902 με αρχιμουσικό τον Μιχάλη Μάστορα
 Αρχείο Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» Άρτας 1896 ©


         Περίοδος δεύτερη 1924-1941
                                                                                                                                                                               
     Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η φιλαρμονική του Σκουφά σταμάτησε την λειτουργία της εξ αιτίας των πολεμικών γεγονότων που έλαβαν χώρα. Οι βαλκανικοί πόλεμοι του 1912 καθώς και η μικρασιατική εκστρατεία εμπόδισε τον Σύλλογο να αναπτύξει περαιτέρω την δραστηριότητά του. Στις αρχές του 1924 η φιλαρμονική ήταν ανύπαρκτη και η μόνη περιουσία της ήταν λίγα έπιπλα και τα μουσικά όργανα που αγοράστηκαν το 1898. Ο Σύλλογος, ωστόσο προσπάθησε να διατηρήσει τη φιλαρμονική και έτσι τα μαθήματα ξαναρχίζουν. Αρχιμουσικός προσλαμβάνεται ο εκ Καρδίτσης Δημήτριος Παπαϊωάννου, ο οποίος πριν έρθει στην φιλαρμονική του Σκουφά διατέλεσε αρχιμουσικός στην φιλαρμονική του Αιγίου και η φιλαρμονική αρχίζει να ξαναζωντανεύει. Οι πρώτοι μήνες ήταν δύσκολοι, η αγάπη όμως των αρτινών έκανε την φιλαρμονική να ανθίσει και έτσι σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα υπήρξε πάλι ένα ενεργό μουσικό σύνολο, το οποίο λάμβανε μέρος σε πολλές κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η δράση της φιλαρμονικής τα χρόνια του μεσοπολέμου, ίσως είναι η πιο αξιόλογη και θαυμαστή από όλες. Φοξ-τροτ, ταγκό, βαλς, οπερέτες του Νικου Χατζηαποστόλου και του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, σερενάτες του Νικ. Κόκκινου, μαζούρκες και πόλκες είναι ένα μικρό μέρος του ρεπερτορίου που έπαιζε τότε η φιλαρμονική. Αυτό ο ζωντανός μουσικός οργανισμός, πρωτοστατούσε σχεδόν σε κάθε πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα της Άρτας. Χοροεσπερίδες, γλέντια, γάμοι, συνεστιάσεις καθώς και θεατρικές παραστάσεις πάντα με την συμβολή της φιλαρμονικής. Επίσης, αυτή την περίοδο η οικονομική και λειτουργική ανάπτυξη της φιλαρμονικής είναι ραγδαία. Γίνονται έρανοι και πολλές δωρεές. Ο Δήμος δίνει επιχορηγία 14.000 δρχ και αργότερα 25.000 δρχ. Επίσης, ο Γ. Καζατζής προσφέρει στο Σύλλογο άτοκο δάνειο 4.000 δρχ. Με αυτή τη οικονομική δυνατότητα καταφέρνει η φιλαρμονική να αγοράσει καινούργια όργανα και στολές. Τα όργανα προμηθεύτηκαν από το εργοστάσιο Rotrh-Peliti του Μιλάνου και οι στολές από τον Βόλο.      
      Τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, η φιλαρμονική του «ΣΚΟΥΦΑ» θα διανύσει μια περίοδο ένδειας και μαρασμού. Το 1943 διακόπτονται οι δραστηριότητες της φιλαρμονικής, ύστερα από γερμανική διαταγή. Η τότε δημοτική αρχή βλέποντας την καταστροφή κάνει την φιλαρμονική του Σκουφά Δημοτική στις 27-07-1943, η οποία όμως παραμένει σε ανενεργία μέχρι το τέλος της Κατοχής. Ωστόσο, ο μαέστρος της φιλαρμονικής Δημήτριος Παπαϊωάννου, ο οποίος εκείνο το διάστημα βρίσκεται στην Άρτα παραδίδει μαθήματα μουσικής κατ’ οίκον ανιδιοτελώς!Φιλαρμονική «ΣΚΟΥΦΑ» Άρτας το έτος 1924
Αρχείο Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» Άρτας 1896 ©

                                                                                                                                                             


Αρτινό εμβατήριο «Ο Άραχθος»
Αρχείο Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» Άρτας 1896 ©

                         

Παρτιτούρα που έπαιζαν οι μουσικοί της φιλαρμονικής το 1935. Καβαλερία Λέγκερε του Φ. Σούπε
Αρχείο Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» Άρτας 1896 ©

Παρτιτούρα που έπαιζαν οι μουσικοί της φιλαρμονικής το 1935. Ουγγαρέζικη Ραψωδία του Φ. Λίστ
Αρχείο Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» Άρτας 1896 ©

                
     Περίοδος τρίτη 1941-1954                                                                                                                                                                                                                                                                         
    Με την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Άρτα τον Οκτώβρη του 1944 και με απόφαση το 1945 από το Πρωτοδικείο Άρτας αναγνωρίζεται η επανίδρυση του Συλλόγου. Ο Σύλλογος προσπαθεί να ανορθώσει και έτσι επισκευάζει το κτήριο όπου στεγάζεται η φιλαρμονική και προσλαμβάνει νέο αρχιμουσικό. Παρόλο, όμως τις οικονομικές δυσκολίες στις 12-02-1949 αποφασίζεται από το Σύλλογο η κατασκευή νέων στολών. Επίσης, το 1951 με νέο Διοικητικό Συμβούλιο παραγγέλνονται 25 νέα μουσικά όργανα από το εργοστάσιο Romeo Orsi του Μιλάνου. Μεγάλη όμως είναι και η συμβολή των παλαιότερων μελών της φιλαρμονικής, τα οποία σπεύδουν να βοηθήσουν και να οργανώσουν ξανά το σύνολο αφιερώνοντας ατελείωτες ώρες για πρόβες και πολλές φορές παραμερίζοντας τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. 

      Το 1954 ύστερα από μεγάλη αντιπαράθεση των μουσικών με το Συμβούλιο του Σκουφά φεύγουν τα περισσότερα μέλη της φιλαρμονικής. Οι μουσικοί που έφυγαν από την φιλαρμονική του Σκουφά δημιούργησαν δική τους φιλαρμονική με την επωνυμία ‘’Ορφέας’’ και με αρχιμουσικό τον Δημήτριο Παπαιωάννου, ο οποίος παλαιότερα ήταν και στον Σκουφά. Μάλιστα, αγόρασαν και μουσικά όργανα, τα οποία πλήρωσαν οι ίδιοι τους. Ο Σκουφάς όσο είχε την φιλαρμονική έπαιρνε πολλά χρήματα από τα δημόσια θεάματα (10 %) με αποτέλεσμα όταν σταμάτησε η λειτουργία της να χάσει πολλά χρήματα. Γι’ αυτό τον λόγο έφερε τον αρχιμουσικό Κ. Κοσμά, ο οποίος διακρινόταν για τις αυστηρές αρχές και το ήθος του και έφτιαξε μια φιλαρμονική εκ του μηδενός. Η λειτουργία του Ορφέα κράτησε 2 χρόνια και έπειτα διαλύθηκε ύστερα από παρεμβάσεις του Συλλόγου και έτσι κάποια παλιά μέλη επέστρεψαν ξανά στην φιλαρμονική του Σκουφά.
                       
Φιλαρμονική «ΣΚΟΥΦΑ» Άρτας το έτος 1950. Αρχιμουσικός Δημήτριος Βαφειάδης
Αρχείο Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» Άρτας 1896 ©

Φιλαρμονική «ΣΚΟΥΦΑ» Άρτας το έτος 1955. Αρχιμουσικός Κωνσταντίνος Κοσμάς
Αρχείο Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» Άρτας 1896 ©Φιλαρμονική «ΣΚΟΥΦΑ» Άρτας το έτος 1962. Αρχιμουσικός Σπύρος Bifferno
Αρχείο Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» Άρτας 1896 ©Φιλαρμονική Σκουφά Άρτας το Έτος 1968. Αρχιμουσικός Κωνσταντίνος Καρυδάκης
Αρχείο Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» Άρτας 1896 ©
-1--2- -3- 


1 σχόλιο:

  1. ΛΑΘΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΧ.Φιλαρμονική Σκουφά Άρτας το Έτος 1968. Αρχιμουσικός Κωνσταντίνος Καρυδάκης..1958.. Φιλαρμονική «ΣΚΟΥΦΑ» Άρτας το έτος 1950. Αρχιμουσικός Δημήτριος Βαφειάδης...ΠΑΝΤΩΣ ΕΓΩ ΕΔΩ ΜΟΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ 3 ΕΤΩΝ...............

    ΑπάντησηΔιαγραφή