ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ: Πιστεύω πως ένας άνθρωπος μπορεί να αξίζει περισσότερο από τα πλήθη των ανθρώπων

Πιστεύω πως ένας άνθρωπος μπορεί να αξίζει περισσότερο από τα πλήθη των ανθρώπων: Μου αρέσει ο άνθρωπος, δεν μ΄αρέσουν τα πλήθη με την χοντροκοπιά τους. Έχουν βέβαια δύναμη τα πλήθη, αλλά και ο ένας άνθρωπος έχει δύναμη πιο τρανή και πιο έμορφη.....

Ζήσης Τζηκαλάγιας: Τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων να ενταχθούν στις δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Ο Βουλευτής ΝΔ Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής έθεσε το θέμα, ώστε και τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων να ενταχθούν στις δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους μαθητές των Σχολείων.

Δρ. Λεωνίδας Πουλιόπουλος: Ο “εμφύλιος πόλεμος” για την Φιλαρμονική δεν βοηθά τον τόπο μας

Πέρασαν σχεδόν 8 χρόνια από τότε που η Δημοτική Αρχή Χατζησυμεωνίδη τίμησε τον καλλιτέχνη μουσικό και αξιολογότατο άνθρωπο της μουσικής τέχνης Μαέστρο Βασίλειο Δόικο. Μεταξύ των πολλών και αξιόλογων ομιλητών τότε ήταν και ένας νέος μουσικολόγος με όνειρο να επανιδρύσει την Φιλαρμονική του Δήμου Καστοριάς.

Επίδομα 2.000 ευρώ για εθελούσια επιστροφή 5.000 μεταναστών στις πατρίδες τους- Ξεκίνησαν οι αιτήσεις

Ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα η κατάθεση των αιτήσεων για την παροχή 2.000 ευρώ στο πλαίσιο της εθελοντικής επιστροφής 5.000 αιτούντων άσυλου από τα νησιά του Αιγαίου στις χώρες καταγωγής τους

Στρατός Ξηράς – Μάσκα: Υποχρεωτική σε όλα τα στρατόπεδα

Στρατός Ξηράς: Έκτακτα μέτρα παίρνει το ΓΕΣ επεκτείνοντας στους επισκέπτες των Μονάδων τη χρήση μάσκας. Σύμφωνα με επείγον σήμα που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο πλαίσιο της προστασίας από τη μετάδοση του covid-19, και προκειμένου να προλάβουν 2ο κύμα της νόσου, επιβάλει να φοράνε μη ιατρική μάσκα:

Με τέσσερις τρόπους η πληρωμή του λογαριασμού της εφορίας

Η υγειονομική κρίση και τα προβλήματα καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων από πολλούς φορολογουμένους οδήγησαν το υπουργείο Οικονομικών στην παροχή μιας σειράς επιλογών με στόχο να μπορέσουν να καταβάλουν τους φόρους που τους αναλογούν. Ολοι οι φορολογούμενοι μπορούν να επιλέξουν από την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος με έκπτωση 2%, ή 8 μηνιαίες δόσεις, ή ακόμα και την ένταξη των οφειλών τους στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει 12 ή 24 δόσεις. Ο φόρος εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν πάνω 3.000.000 φορολογούμενοι υπερβαίνει τα 3,3 δισ., ενώ από τον Σεπτέμβριο θα έρθει και ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ ύψους 2,5 δισ.

Συνεχείς παρεμβάσεις Ζήση Τζηκαλάγια για την αντιμετώπιση των επιθέσεων αρκούδας

Ο Βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας σε καθημερινή βάση διατηρεί επαφές με τους πολίτες της Καστοριάς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τις ανεξέλεγκτες αρκούδες που διαβιούν στην ευρύτερη ορεινή περιοχή της.

Η Ελλάδα γίνεται προορισμός για μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις - Έρευνα της Ernst & Young

Ιδιαίτερα αυξημένο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στη βιομηχανία σύμφωνα με την έρευνα της Ernst & Young. Στην 29η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ως προς τον αριθμό των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) το 2019, από την 35η θέση τo 2018, ανέβηκε η Ελλάδα στο πλαίσιο έρευνας της Ernst & Young (ΕΥ).

Πανόραμα της Καστοριάς από το Studio Trasias (12-6-2020)

Ενεργοποιούνται τα ηλεκτρονικά βιβλία για τις επιχειρήσεις – Διαδικασίες και ημερομηνίες

Κοινή απόφαση με την οποία ενεργοποιούν την ψηφιακή διαβίβαση στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων - myDATA, υπέγραψαν ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, καθιερώνοντας μια σειρά, αρχικά προαιρετικών και στη συνέχεια υποχρεωτικών, προθεσμιών για τη διαβίβαση των δεδομένων από τα βιβλία των επιχειρήσεων.

Ο φιλόμουσος δωρητής της Φιλαρμονικής Ζήσης Τζηκαλάγιας πριν ένα χρόνο

να χρόνο πριν ο συμπολίτης μας ιατρός κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, νυν Βουλευτής Καστοριάς, δώρισε ένα μουσικό όργανο τύπου τρομπέτας στην Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης» για την ενίσχυση του διδακτικού και καλλιτεχνικού της έργου. Το αξιοσημείωτο είναι ότι όταν δώρισε το μουσικό όργανο το έπραξε ως απλός πολίτης, χωρίς να έχει κάποιο δημόσιο αξίωμα επιδεικνύοντας και εκφράζοντας έμπρακτα τα φιλόμουσα

Προκήρυξη 10 θέσεων Υποψηφίων Διδακτόρων Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με την υπ. αριθμ. 8/29-5-2020 , Θέμα 4ο της Συνέλευσης του Τμήματος προκηρύσσει 10 θέσεις υποψηφίων διδακτόρων και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους για την υποβολή υποψηφιοτήτων στα παρακάτω γνωστικά πεδία στα οποία υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς μελών ΔΕΠ του Τμήματος για επίβλεψη διδακτορικών διατριβών:

Χ. Ιωάννου (ΑΒΑΞ): ''Wake-up call'' η πανδημία για την Ευρώπη

Κατά την τοποθέτηση του στο πάνελ ‘Infrastructure Projects in the Region Post COVID-19’ την Παρασκευή 12 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που διεξήχθη φέτος διαδικτυακά, ο Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος του Ομίλου ΑΒΑΞ, έθεσε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες τα μεγάλα έργα υποδομών μπορούν να αποτελέσουν κλειδί στην προσπάθεια της χώρας για την επιστροφή στην ανάπτυξη

Ζήσης Τζηκαλάγιας: Όραμα και πραγματοποίηση έργων για την Καστοριά. Σύραγγα Κλεισούρας, Φυσικό Αέριο, Ενίσχυση του Πανεπιστημίου

Ο Βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, δραστήριος και απτόητος παρά την σκαία μικροπολιτική κριτική άνευ ουσίας μερικών, συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά σε καθημερινή βάση για την εξασφάλιση και πραγματοποίηση των απαραίτητων κυβερνητικών δράσεων που θα ενισχύσουν το κοινωνικοοικονομικό προφίλ της ΠΕ Καστοριάς.

"80 Χρόνια Φιλαρμονική Ροδολίβους 1923-2003", έρευνα-επιμέλεια Άγγελος Κλουντζός

Το 5ο βιβλίο στην ενότητα "Ροδολίβος - Αμφίπολη - Σέρρες, Συγγράμματα και συγγραφείς", που παρουσιάζει το TyposThes, εστιάζει στον Μουσικοδραματικό Σύλλογο Ροδολίβους "ΑΠΟΛΛΩΝ"

Στα 10 δισ. ευρώ το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από σήμερα μέχρι και τις 10 Ιουλίου 2020, το «Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021 -2025», το οποίο καθορίζει, για την πρώτη προγραμματική περίοδο (2021-2025), τις προτεραιότητες ανά τομέα πολιτικής στο πλαίσιο των εθνικών αναπτυξιακών στόχων, τους ειδικούς στόχους και δράσεις, τον συνολικό και ανά πρόγραμμα προϋπολογισμό, καθώς και τα αποτελέσματα που επιδιώκονται με την εφαρμογή του.

Η Αίγυπτος ‘κατεβάζει’ στρατό ενώ επικρατούν Σάρατζ και Ερντογάν - Τανκς και ελικόπτερα στη Λιβύη -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Παρά τις μεγαλοστομίες περί πρωτοβουλίας για εκεχειρία και περαιτέρω συζητήσεις, η Αίγυπτος φέρεται να αυξάνει την παρουσία των στρατιωτικών της δυνάμεων στα σύνορα με τη Λιβύη. Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στο μέτωπο της Λιβύης όπου φαίνεται πως αυτή τη στιγμή η πλάστιγγα γέρνει προς την πλευρά του Σαράτζ και του Ταγίπ Ερντογάν που τον στηρίζει.

Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική υπηρεσία έκδοσης βεβαίωσης Επαγγελματία Αγρότη

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων,σε λειτουργία τέθηκε από την Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020, η ηλεκτρονική υπηρεσία έκδοσης βεβαίωσης Επαγγελματία Αγρότη.

Αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Πειραιά

Με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Πειραιώς κκ Σεραφείμ και με δωρεές των επιχειρήσεων-μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώςτοποθέτησαν το άγαλμα του «μαρμαρωμένου βασιλιά» Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στην πόλη του Πειραιά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 8 Ιουνίου,2020 του Αγίου Πνεύματος, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος.Παρέστη η πολιτική και δημοτική αρχή και πλήθος κόσμου

Μάκης Βορίδης από τη Σιάτιστα: Στήριξη του κλάδου εκτροφής γουνοφόρων ζώων με 3 εκατομμύρια ευρώ

Διήμερη επίσκεψη στην ΠΕ Κοζάνης πραγματοποιεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης. Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Υπουργού ξεκίνησε από το Δήμο Βοΐου και τη Σιάτιστα, και συγκεκριμένα με επίσκεψη στην επιχείρηση της οικογένειας Παπαγεωργίου, ΜΑΒΙΖ Α.Ε.

Ο πλανήτης Άρης κάποτε είχε έναν γιγάντιο δακτύλιο – Τι αποκάλυψε νέα έρευνα

Μια νέα έρευνα προέκυψε από επιστήμονες που αποφάσισαν να δουν με διαφορετική ματιά τα φεγγάρια-δορυφόρους του Άρη και τον τρόπο που σχηματίστηκαν. Ο Άρης μπορεί κάποτε να είχε ένα γιγαντιαίο δακτύλιο, ο οποίος αργότερα μετασχηματίστηκε σε ένα από τα περίεργα φεγγάρια του, σύμφωνα με νέα έρευνα.

ΕΚΠΑ: H Νομική Σχολή καταλαμβάνει την 4η θέση στον κόσμο σε διαγωνισμό εικονικής δίκης στο Διεθνές Αεροπορικό Δίκαιο

H Νομική Σχολή Αθηνών καταλαμβάνει την 4η θέση στον Κόσμο και δημιουργεί παράδοση εξαιρετικών επιδόσεων στο Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Διεθνές Αεροπορικό Δίκαιο (2020 Leiden Sarin International Air Law Moot Court Competition). Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή Γ. Κυριακόπουλου ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον παγκόσμιο τελικό γύρο

Ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις: Φθηνά κρατικά δάνεια 1,4 δισ. ευρω

Ανοίγει η πλατφόρμα του δεύτερου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σημαντική ανάσα ρευστότητας επιχειρήσεις ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών με την αλλαγή των κριτηρίων στον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής

Το παράσημο του Σταυρού Αξίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών στον Ιωάννη-Κωνσταντίνο Τσακιρίδη

Νέα σημαντική τιμητική διάκριση και αναγνώριση για την κοινωνική δραστηριότητα που κατά καιρούς αναπτύσσει, έλαβε ο καστοριανός μουσικολόγος Ιωάννη-Κωνσταντίνος Τσακιρίδης, πρώην Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καστοριάς, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών, η οποία του απένειμε το παράσημο του Σταυρού Αξίας:

Δρ. Λεωνίδα Πουλιόπουλου: Mini βιβλιοπαρουσίαση του νέου πονήματος του Δρ. Ανδρέα Μήλιου "Εταιρική Ταυτότητα και Εικόνα"

Το συγκεκριμένο άρθρο ή εάν θέλετε η δημοσίευση αυτή, γίνεται Κορονοϊου ένεκεν, αφού η προγραμματισμένη για τον Απρίλιο βιβλιοπαρουσίαση αναβλήθηκε. Έτσι λοιπόν επειδή δεν γνωρίζουμε πότε θα επιτραπούν οι ζωντανές παρουσιάσεις, θεωρήσαμε σκόπιμο να κάνουμε την εν λόγω παρουσίαση μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.Το βιβλίο λοιπόν του συμπολίτη μας Ανδρέα Μήλιου είναι ένα άλλο αξιόλογο ακαδημαϊκό σύγγραμμα, που έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα συγγραφικά έργα του συμπολίτη μας και να καλύψει

Το περιοδικό "Καστοριανά Νέα" του Συλλόγου Καστοριανών Νέας Υόρκης σύντομα ξανακυκλοφορεί!!!

Άμεση παρέμβαση του βουλευτή κ. Ζήση Τζηκαλάγια για εσφαλμένες ειδησεογραφικές αναφορές περί Κορωναϊού στη Καστοριάς

Ο Βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας λαμβάνοντας γνώση για το περιστατικό σχετικά με την εσφαλμένη μετάδοση είδησης από τον τηλεοπτικό σταθμό πανελλήνιας εμβέλειας ΣΚΑΙ, περί κρούσματος Κορωναιού στη Καστοριά, άμεσα έδρασε κάνοντας δυναμική παρέμβαση στους υπεύθυνους αρμοδίους προς αποκατάσταση της αλήθειας και την ορθή πληροφόρηση των πολιτών

Σημαντική επιστολή του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη προς τον γιό του Ιωάννη (Γενναίο)

Η ΕΕΦ παρουσιάζει από την συλλογή της, μία ιδιαίτερα σημαντική επιστολή του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη προς τον γιό του Ιωάννη (Γενναίο) Κολοκοτρώνη, η οποία εστάλη τον Ιούλιο του 1826, όταν ο Ιμπραήμ είχε καταλάβει σχεδόν όλη την Πελοπόννησο, και οι Έλληνες είχαν χάσει το ηθικό τους.

Ζήσης Τζηκαλάγιας: Ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας ικανοποιείται. Ιδρύεται και θα λειτουργήσει Εσπερινό ΕΠΑΛ στη Καστοριά

Επιτυχία Ζήση Τζηκαλάγια – Επιτυχία της Καστοριάς Ο βουλευτής της Καστοριάς κ. Ζήσης, αφουγκραζόμενος ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Καστοριάς αλλά και την κοινότητα των εκπαιδευτικών για ίδρυση και λειτουργία Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου, κατάφερε ύστερα από συντονισμένες ενέργειες που πραγματοποίησε

Αρχίζουν οι αιτήσεις για το στεγαστικό επίδομα φοιτητών

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από την Α.Α.Δ.Ε. για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.Από σήμερα, Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020 έως και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγησή του στεγαστικού επιδόματος οι φοιτητές, για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20.

Αυστηρή προειδοποίηση Μητσοτάκη σε Τουρκία: Kλιμάκωση ίσον επιδείνωση σχέσεων με Ευρώπη

Επιστολές του πρωθυπουργού στην Ε.Ε. Με αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις και τις κινήσεις του πρωθυπουργού, ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Όπως τόνισε «γίνεται ξεκάθαρο ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευρά της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία», τόνισε.

Αυτά είναι τα κριτήρια για το νέο Εξοικονομώ κατ' οίκον

Τον Σεπτέμβριο έρχεται το νέο Εξοικονομώ κατ' οίκον, ενώ οι δικαιούχοι θα είναι πολύ περισσότεροι καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να μειώσει τις εισοδηματικές κατηγορίες σε πέντε από επτά. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στο φετινό Εξοικονομώ κατ' οίκον θα υπάρξει αύξηση του ανώτατου εισοδήματος των ιδιοκτητών που κρίνονται δικαιούχοι των επιδοτήσεων, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 70.000 ευρώ.

Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2013

Ι. Τσακιρίδη, Περί πνευματικής καλλιέργειας και κοινωνικής προσφοράς. Εφημ. «Η ΓΝΩΜΗ», Αλεξανδρούπολη 03/09/2009

ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Πρώτη Δημοσίευση: Εφημερίδα «Η ΓΝΩΜΗ», φ. 6292, Αλεξανδρούπολη 03/09/2009

του Ιωάννη Μ. Τσακιρίδη, Μουσικολόγου ΠΕ 16.02 ©

Με αφορμή την συναυλία της Στρατιωτικής Μουσικής στο κηποθέατρο Αλεξανδρούπολης

      Αρχές του 19ου αι.  (1828), και με την δημιουργία της πρώτης ελληνικής φιλαρμονικής στο Ναύπλιο από τον βαυαρό Μιχαήλ Μάγγελ, ξεκίνησε μια νέα πραγματικότητα για τα μουσικά δρώμενα του πρόσφατα απελευθερωμένου ελληνικού έθνους. Σε λίγα χρόνια, πολλές επαρχιακές πόλεις μιμήθηκαν το νέο μουσικό ρεύμα που ήρθε από την Δύση και σποραδικά άρχισε η ίδρυση φιλαρμονικών με σκοπό βέβαια την πνευματική καλλιέργεια και ανάπλαση της νέας γενιάς αλλά συνάμα και την ψυχαγωγία του κόσμου καθώς εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν τα σύγχρονα μέσα για την ακρόαση μουσικής που διαθέτουμε σήμερα παρά μόνο οι παραδοσιακοί περιφερόμενοι μουσικοί που συνήθιζαν να γυρίζουν τις πόλεις και τα χωριά. Εκείνα τα παλιά χρόνια δεν υπήρχαν οργανωμένες μορφές μουσικής εκπαίδευσης και η φιλαρμονική του κάθε τόπου ήταν το πνευματικό σχολείο για την ηθική και πολιτιστική καλλιέργεια της νέας γενιάς. Βέβαια, όπως ανέφερα προγενέστερα ο θεσμός της φιλαρμονικής δεν ήταν αποκλειστικά επιτελεστικός για την πραγμάτωση παρελάσεων και θρησκευτικών εορτών μόνο αλλά πολύ περισσότερο για την πνευματική ανάπλαση και βέβαια την ψυχαγωγία της εκάστοτε κοινωνίας.
      Τα χρόνια πέρασαν, οι καιροί άλλαξαν αλλά η συγκίνηση παραμένει αντικρίζοντας τη φιλαρμονική, Μια ανάλογη συγκίνηση δημιουργήθηκε και σε όσους παρευρέθηκαν στην συναυλίας της ενοποιημένης στρατιωτικής μουσικής του Δ’ Σώματος Στρατού στο κηποθέατρο Αλεξανδρούπολης, υπό την διεύθυνση του εξαίρετου αρχιμουσικού, Λοχαγού (ΜΣ), Ελένα Σταύρου και με πλούσιο ρεπερτόριο που όχι μόνο ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους θεατές, αλλά και δημιούργησε ρίγη συγκίνησης στους παλαιότερους αλεξανδροπολίτες, φέρνοντας στο νου τις αναμνήσεις παλαιών εποχών, τότε που η εμφάνιση της φιλαρμονικής ήταν πολύ έντονη στα δρώμενα της πόλης. Είναι σημαντικό να αναφερθεί και η συμβολικότατα της εν λόγω εκδήλωσης καθώς ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στα παιδιά με αυτισμό. Οι μελωδίες της μπάντας δεν είχαν ως σκοπό μόνο ένα αξιόλογο μουσικό θέαμα αλλά παράλληλα είχαν ως σκοπό την ηθική συμπαράσταση στα παιδιά αυτά που όντας κομμάτι της κοινωνίας μας χρήζουν καλύτερης μεταχείρισης και βοήθειας.
      Η συμβολή της μπάντας σε όποιο μέρος και αν αυτή υπήρχε ήταν πάντα άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με τα εύθυμα όσο και με τα λυπηρά γεγονότα της κοινωνίας. Ωστόσο, η πιο αξιόλογη και θαυμαστή δραστηριότητα της φιλαρμονικής ήταν οι λεγόμενες «πλατείες» της. Όταν έκανε «πλατεία» η φιλαρμονική σήμαινε ότι θα πάει να δώσει ζωντανή μουσική παράσταση στο πιο κοσμοπολίτικο μέρος της πόλης με σκοπό την ψυχαγωγία αλλά και την πνευματική καλλιέργεια του κόσμου. Βέβαια στις μέρες μας οι «πλατείες» λιγόστευσαν αισθητά καθώς στην περίπτωση της στρατιωτικής μπάντας οι σύγχρονες δαπάνες για την πρόσληψη καταρτισμένων μουσικών είναι πενιχρές με συνέπεια βέβαια τον περιορισμό στην πραγμάτωση μεγάλων εκδηλώσεων. Και φυσικά η νέα γενιά έχει παρεξηγήσει τον θεσμό της φιλαρμονικής πιστεύοντας ότι η λειτουργικότητά της περιορίζεται μόνο σε παρελάσεις και θρησκευτικές εορτές. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κηποθέατρο αποτελεί τρανή απόδειξη για τις δυνατότητες της στρατιωτικής φιλαρμονικής καθώς μέσα από το ρεπερτόριο που παρουσίασε με αριστοτεχνικό τρόπο έδειξε τις δεξιοτεχνικές και καλλιτεχνικές δυνατότητές της, παρουσιάζοντας ένα ευρύ μουσικό μωσαϊκό μελωδιών, περιλαμβάνοντας κλασικά κομμάτια, σύγχρονα έντεχνα, αλλά και παραδοσιακά σε πολύ επιτυχημένες ενορχηστρώσεις.
        ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ  

      Στις 24 Αυγούστου και ώρα 21.00 πραγματοποιήθηκε στο κηποθέατρο Αλεξανδρούπολης μουσική παράσταση από την ενοποιημένη στρατιωτική μουσική του Δ’ Σώματος Στρατού (ΧΙΙ-Μ/Κ ΜΠ) αφιερωμένη στα παιδιά με αυτισμό. Το εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς πευκοδάσος σε συνάρτηση με το πανόραμα μελωδιών από την μπάντα μάγεψε το παρευρισκόμενο κοινό που με ευλάβεια και προσήλωση ταξίδεψε σε εξωτικούς μουσικούς κόσμους του πενταγράμμου. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απαγγελία ενός ποιήματος αφιερωμένο στα αυτιστικά παιδιά από μια μαθήτρια που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης τόσο από τα λόγια όσο και από την εκφραστικότητα της απαγγελίας. Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αυτιστικών Παιδιών «ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ» κα. Λίτσα Μαυρίδου, η οποία έκανε έκκληση σε όλους τους τοπικούς φορείς να στηρίξουν οικονομικά τις προσπάθειες για την δημιουργία στέγης των παιδιών με αυτισμό. Στην συνέχεια ακολούθησε η μουσική παράσταση από την στρατιωτική μουσική με το εξής ρεπερτόριο:

      1. Overture «Κατακτητής». Διασκ. Ανθ/στη (ΜΣ) Ζαγορίδη Αθανάσιου
      2. Περιμπανού. Συνθ. Μάνου Χατζηδάκι. Διασκ. Αν/χη ε.α. Κάλλια Νικόλαου
      3. Καραγκούνα. Δημώδες Άσμα. Διασκ. Αν/χη ε.α. Μαργαρίτη Καστέλλη
      4. La Macarena. Συνθ. Βautista Montteroe. Διασκ. Αν/χη ε.α. Κάλλια Νικόλαου
      5. Οδός Ονείρων. Συνθ. Μάνου Χατζηδάκι. Διασκ. Λ/γού Ιωάννη Κασσερόπουλου
          Ερμήνευσαν ο Λ/γός (ΜΣ) Αθανάσιος Καίσας και η Αμαλία Δούκα.
      6. Πήγα στα μέρη. Συνθ. Σταύρου Κουγιουμτζή. Διασκ. Λ/γού Ιωάννη Κασσερόπουλου.                 
          Ερμήνευσαν ο Λ/γός (ΜΣ) Αθανάσιος Καίσας και η Αμαλία Δούκα.
      7. Η πρώτη μας νύχτα. Συνθ. Μίμη Πλέσσα. Ενορχ. Υπ/γού (ΜΣ) Γκριτζέλη Σάββα
      8. Μικρός γλυκός καημός. Συνθ. Γιώργου Μουζάκη. Ενορχ. Υπ/γού (ΜΣ) Γκριτζέλη Σάββα
      9. Δεν θέλω πια να ξανα ‘ρθεις. Συνθ. Μανώλη Χιώτη. Διασκ. Υπ/γού (ΜΣ) Γκριτζέλη Σάββα
      10. Αφου το θες. Συνθ. Μανώλη Χιώτη. Διασκ. Υπ/γού (ΜΣ) Γκριτζέλη Σάββα
      11. Θαλασσάκι μουσική μου. Δημώδες Άσμα
      12. Τι ήθελα και σ’ αγαπούσα. Δημώδες Άσμα. Διασκ. Λ/γού Ιωάννη Κασσερόπουλου
      13. Τζιβαέρι. Δημώδες Άσμα. Διασκ. Λ/γού Ιωάννη Κασσερόπουλου
      14. Λιανοχορταρούδια. Δημώδες Άσμα. Διασκ. Λ/γού Ιωάννη Κασσερόπουλου
      15. Γιάννη μου το μαντήλι σου. Δημώδες Άσμα. Διασκ. Λ/γού Ιωάννη Κασσερόπουλου
      16. Μήλο μου κόκκινο. Δημώδες Άσμα. Διασκ. Λ/γού Ιωάννη Κασσερόπουλου
      17. Βασιλική. Δημώδες Άσμα. Διασκ. Λ/γού Ιωάννη Κασσερόπουλου
      18. Μες του Αιγαίου. Δημώδες Άσμα. Διασκ. Λ/γού Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου
      19. Μάτια σαν και τα δικά σου. Δημώδες Άσμα. Διασκ. Λ/γού Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου
      20. Ψαρόβαρκα. Δημώδες Άσμα. Διασκ. Λ/γού Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου
      21. Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία. Δημώδες Άσμα. Διασκ. Λ/γού Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου
      22. Στης Θράκης μας τα απάτητα βουνά. Δημώδες Άσμα Θράκης διασκευασμένο σε εμβατήριο από τον Αν/χη ε.α.       
             Ιπποκράτη Αθανασιάδη. Ερμήνευσε η Αμαλία Δούκα
      23. Εθνικός Ύμνος. Συνθ. Νικόλαος Μάντζαρος. Ποίησ. Διονύσιος Σολωμός.  Ερμήνευσε η Αμαλία Δούκα

      Από ανέκαθεν όταν λάμβανε μέρος μια μουσική παράσταση ήταν συνήθεια να αναφέρετε στα προγράμματα εκδηλώσεων μόνο ο αρχιμουσικός. Η προσπάθεια όμως και οι κόποι για την δημιουργία μιας μουσικής παράστασης είναι μια επίπονη διαδικασία που καλόν εστίν να αναφερθούν όλοι οι συντελεστές που μετείχαν σε αυτήν.

      Συμμετείχαν οι Μουσικοί

Λ/γός (ΜΣ) Ελένας Σταύρος, Αρχιμουσικός
Λ/γός (ΜΣ) Καίσας Αθανάσιος, Τραγούδι
Υπλ/γός (ΜΣ) Γκριτζέλης Σάββας, Σαξ Άλτο
Ανθ/λγός (ΜΣ) Βασιλορέιζης Ευστράτιος, Σαξ Τενορο
Ανθ/λγός (ΜΣ) Ηλιάδης Κωνσταντίνος, Κλαρίνο
Ανθ/στής (ΜΣ) Ηλιάδης Ευκλείδης, Ντραμς
Ανθ/στής (ΜΣ) Βάμβας Ευστράτιος, Τρομπέτα
Ανθ/στής (ΜΣ) Τζατζανάς Ιωάννης, Αρμόνιο
Ανθ/στής (ΜΣ) Παπαγεωργίου Χαράλαμπος, Αλτι-κόρνο
Αλ/χίας (ΜΣ) Κάλλιας Κωνσταντίνος, Ηλ. Μπάσσο
Επ/χίας (ΜΣ) Βασιλιάδης Βασίλειος, Κλαρινέτο
Επ/χίας (ΜΣ) Δερμεντζής Δημήτριος, Τρομπέτα
Λ/χίας (ΜΣ) Ντόλιος Ναθαναήλ, Τρομπέτα
Δ/νέας (ΜΣ) Μάζης Ανδρέας, Κλαρινέτο
Δ/νέας (ΜΣ) Ζώτος Κωνσταντίνος, Τρομπόνι a tiro
Στρ (ΠΖ) Μακρής Χαράλαμπος τρομπέτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου