ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ: Πιστεύω πως ένας άνθρωπος μπορεί να αξίζει περισσότερο από τα πλήθη των ανθρώπων

Πιστεύω πως ένας άνθρωπος μπορεί να αξίζει περισσότερο από τα πλήθη των ανθρώπων: Μου αρέσει ο άνθρωπος, δεν μ΄αρέσουν τα πλήθη με την χοντροκοπιά τους. Έχουν βέβαια δύναμη τα πλήθη, αλλά και ο ένας άνθρωπος έχει δύναμη πιο τρανή και πιο έμορφη.....

Ζήσης Τζηκαλάγιας: Τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων να ενταχθούν στις δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Ο Βουλευτής ΝΔ Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής έθεσε το θέμα, ώστε και τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων να ενταχθούν στις δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους μαθητές των Σχολείων.

Δρ. Λεωνίδας Πουλιόπουλος: Ο “εμφύλιος πόλεμος” για την Φιλαρμονική δεν βοηθά τον τόπο μας

Πέρασαν σχεδόν 8 χρόνια από τότε που η Δημοτική Αρχή Χατζησυμεωνίδη τίμησε τον καλλιτέχνη μουσικό και αξιολογότατο άνθρωπο της μουσικής τέχνης Μαέστρο Βασίλειο Δόικο. Μεταξύ των πολλών και αξιόλογων ομιλητών τότε ήταν και ένας νέος μουσικολόγος με όνειρο να επανιδρύσει την Φιλαρμονική του Δήμου Καστοριάς.

Επίδομα 2.000 ευρώ για εθελούσια επιστροφή 5.000 μεταναστών στις πατρίδες τους- Ξεκίνησαν οι αιτήσεις

Ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα η κατάθεση των αιτήσεων για την παροχή 2.000 ευρώ στο πλαίσιο της εθελοντικής επιστροφής 5.000 αιτούντων άσυλου από τα νησιά του Αιγαίου στις χώρες καταγωγής τους

Στρατός Ξηράς – Μάσκα: Υποχρεωτική σε όλα τα στρατόπεδα

Στρατός Ξηράς: Έκτακτα μέτρα παίρνει το ΓΕΣ επεκτείνοντας στους επισκέπτες των Μονάδων τη χρήση μάσκας. Σύμφωνα με επείγον σήμα που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο πλαίσιο της προστασίας από τη μετάδοση του covid-19, και προκειμένου να προλάβουν 2ο κύμα της νόσου, επιβάλει να φοράνε μη ιατρική μάσκα:

Με τέσσερις τρόπους η πληρωμή του λογαριασμού της εφορίας

Η υγειονομική κρίση και τα προβλήματα καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων από πολλούς φορολογουμένους οδήγησαν το υπουργείο Οικονομικών στην παροχή μιας σειράς επιλογών με στόχο να μπορέσουν να καταβάλουν τους φόρους που τους αναλογούν. Ολοι οι φορολογούμενοι μπορούν να επιλέξουν από την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος με έκπτωση 2%, ή 8 μηνιαίες δόσεις, ή ακόμα και την ένταξη των οφειλών τους στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει 12 ή 24 δόσεις. Ο φόρος εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν πάνω 3.000.000 φορολογούμενοι υπερβαίνει τα 3,3 δισ., ενώ από τον Σεπτέμβριο θα έρθει και ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ ύψους 2,5 δισ.

Συνεχείς παρεμβάσεις Ζήση Τζηκαλάγια για την αντιμετώπιση των επιθέσεων αρκούδας

Ο Βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας σε καθημερινή βάση διατηρεί επαφές με τους πολίτες της Καστοριάς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τις ανεξέλεγκτες αρκούδες που διαβιούν στην ευρύτερη ορεινή περιοχή της.

Η Ελλάδα γίνεται προορισμός για μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις - Έρευνα της Ernst & Young

Ιδιαίτερα αυξημένο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στη βιομηχανία σύμφωνα με την έρευνα της Ernst & Young. Στην 29η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ως προς τον αριθμό των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) το 2019, από την 35η θέση τo 2018, ανέβηκε η Ελλάδα στο πλαίσιο έρευνας της Ernst & Young (ΕΥ).

Πανόραμα της Καστοριάς από το Studio Trasias (12-6-2020)

Ενεργοποιούνται τα ηλεκτρονικά βιβλία για τις επιχειρήσεις – Διαδικασίες και ημερομηνίες

Κοινή απόφαση με την οποία ενεργοποιούν την ψηφιακή διαβίβαση στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων - myDATA, υπέγραψαν ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, καθιερώνοντας μια σειρά, αρχικά προαιρετικών και στη συνέχεια υποχρεωτικών, προθεσμιών για τη διαβίβαση των δεδομένων από τα βιβλία των επιχειρήσεων.

Ο φιλόμουσος δωρητής της Φιλαρμονικής Ζήσης Τζηκαλάγιας πριν ένα χρόνο

να χρόνο πριν ο συμπολίτης μας ιατρός κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, νυν Βουλευτής Καστοριάς, δώρισε ένα μουσικό όργανο τύπου τρομπέτας στην Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης» για την ενίσχυση του διδακτικού και καλλιτεχνικού της έργου. Το αξιοσημείωτο είναι ότι όταν δώρισε το μουσικό όργανο το έπραξε ως απλός πολίτης, χωρίς να έχει κάποιο δημόσιο αξίωμα επιδεικνύοντας και εκφράζοντας έμπρακτα τα φιλόμουσα

Προκήρυξη 10 θέσεων Υποψηφίων Διδακτόρων Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με την υπ. αριθμ. 8/29-5-2020 , Θέμα 4ο της Συνέλευσης του Τμήματος προκηρύσσει 10 θέσεις υποψηφίων διδακτόρων και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους για την υποβολή υποψηφιοτήτων στα παρακάτω γνωστικά πεδία στα οποία υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς μελών ΔΕΠ του Τμήματος για επίβλεψη διδακτορικών διατριβών:

Χ. Ιωάννου (ΑΒΑΞ): ''Wake-up call'' η πανδημία για την Ευρώπη

Κατά την τοποθέτηση του στο πάνελ ‘Infrastructure Projects in the Region Post COVID-19’ την Παρασκευή 12 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που διεξήχθη φέτος διαδικτυακά, ο Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος του Ομίλου ΑΒΑΞ, έθεσε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες τα μεγάλα έργα υποδομών μπορούν να αποτελέσουν κλειδί στην προσπάθεια της χώρας για την επιστροφή στην ανάπτυξη

Ζήσης Τζηκαλάγιας: Όραμα και πραγματοποίηση έργων για την Καστοριά. Σύραγγα Κλεισούρας, Φυσικό Αέριο, Ενίσχυση του Πανεπιστημίου

Ο Βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, δραστήριος και απτόητος παρά την σκαία μικροπολιτική κριτική άνευ ουσίας μερικών, συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά σε καθημερινή βάση για την εξασφάλιση και πραγματοποίηση των απαραίτητων κυβερνητικών δράσεων που θα ενισχύσουν το κοινωνικοοικονομικό προφίλ της ΠΕ Καστοριάς.

"80 Χρόνια Φιλαρμονική Ροδολίβους 1923-2003", έρευνα-επιμέλεια Άγγελος Κλουντζός

Το 5ο βιβλίο στην ενότητα "Ροδολίβος - Αμφίπολη - Σέρρες, Συγγράμματα και συγγραφείς", που παρουσιάζει το TyposThes, εστιάζει στον Μουσικοδραματικό Σύλλογο Ροδολίβους "ΑΠΟΛΛΩΝ"

Στα 10 δισ. ευρώ το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από σήμερα μέχρι και τις 10 Ιουλίου 2020, το «Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021 -2025», το οποίο καθορίζει, για την πρώτη προγραμματική περίοδο (2021-2025), τις προτεραιότητες ανά τομέα πολιτικής στο πλαίσιο των εθνικών αναπτυξιακών στόχων, τους ειδικούς στόχους και δράσεις, τον συνολικό και ανά πρόγραμμα προϋπολογισμό, καθώς και τα αποτελέσματα που επιδιώκονται με την εφαρμογή του.

Η Αίγυπτος ‘κατεβάζει’ στρατό ενώ επικρατούν Σάρατζ και Ερντογάν - Τανκς και ελικόπτερα στη Λιβύη -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Παρά τις μεγαλοστομίες περί πρωτοβουλίας για εκεχειρία και περαιτέρω συζητήσεις, η Αίγυπτος φέρεται να αυξάνει την παρουσία των στρατιωτικών της δυνάμεων στα σύνορα με τη Λιβύη. Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στο μέτωπο της Λιβύης όπου φαίνεται πως αυτή τη στιγμή η πλάστιγγα γέρνει προς την πλευρά του Σαράτζ και του Ταγίπ Ερντογάν που τον στηρίζει.

Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική υπηρεσία έκδοσης βεβαίωσης Επαγγελματία Αγρότη

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων,σε λειτουργία τέθηκε από την Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020, η ηλεκτρονική υπηρεσία έκδοσης βεβαίωσης Επαγγελματία Αγρότη.

Αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Πειραιά

Με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Πειραιώς κκ Σεραφείμ και με δωρεές των επιχειρήσεων-μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώςτοποθέτησαν το άγαλμα του «μαρμαρωμένου βασιλιά» Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στην πόλη του Πειραιά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 8 Ιουνίου,2020 του Αγίου Πνεύματος, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος.Παρέστη η πολιτική και δημοτική αρχή και πλήθος κόσμου

Μάκης Βορίδης από τη Σιάτιστα: Στήριξη του κλάδου εκτροφής γουνοφόρων ζώων με 3 εκατομμύρια ευρώ

Διήμερη επίσκεψη στην ΠΕ Κοζάνης πραγματοποιεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης. Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Υπουργού ξεκίνησε από το Δήμο Βοΐου και τη Σιάτιστα, και συγκεκριμένα με επίσκεψη στην επιχείρηση της οικογένειας Παπαγεωργίου, ΜΑΒΙΖ Α.Ε.

Ο πλανήτης Άρης κάποτε είχε έναν γιγάντιο δακτύλιο – Τι αποκάλυψε νέα έρευνα

Μια νέα έρευνα προέκυψε από επιστήμονες που αποφάσισαν να δουν με διαφορετική ματιά τα φεγγάρια-δορυφόρους του Άρη και τον τρόπο που σχηματίστηκαν. Ο Άρης μπορεί κάποτε να είχε ένα γιγαντιαίο δακτύλιο, ο οποίος αργότερα μετασχηματίστηκε σε ένα από τα περίεργα φεγγάρια του, σύμφωνα με νέα έρευνα.

ΕΚΠΑ: H Νομική Σχολή καταλαμβάνει την 4η θέση στον κόσμο σε διαγωνισμό εικονικής δίκης στο Διεθνές Αεροπορικό Δίκαιο

H Νομική Σχολή Αθηνών καταλαμβάνει την 4η θέση στον Κόσμο και δημιουργεί παράδοση εξαιρετικών επιδόσεων στο Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Διεθνές Αεροπορικό Δίκαιο (2020 Leiden Sarin International Air Law Moot Court Competition). Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή Γ. Κυριακόπουλου ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον παγκόσμιο τελικό γύρο

Ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις: Φθηνά κρατικά δάνεια 1,4 δισ. ευρω

Ανοίγει η πλατφόρμα του δεύτερου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σημαντική ανάσα ρευστότητας επιχειρήσεις ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών με την αλλαγή των κριτηρίων στον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής

Το παράσημο του Σταυρού Αξίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών στον Ιωάννη-Κωνσταντίνο Τσακιρίδη

Νέα σημαντική τιμητική διάκριση και αναγνώριση για την κοινωνική δραστηριότητα που κατά καιρούς αναπτύσσει, έλαβε ο καστοριανός μουσικολόγος Ιωάννη-Κωνσταντίνος Τσακιρίδης, πρώην Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καστοριάς, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών, η οποία του απένειμε το παράσημο του Σταυρού Αξίας:

Δρ. Λεωνίδα Πουλιόπουλου: Mini βιβλιοπαρουσίαση του νέου πονήματος του Δρ. Ανδρέα Μήλιου "Εταιρική Ταυτότητα και Εικόνα"

Το συγκεκριμένο άρθρο ή εάν θέλετε η δημοσίευση αυτή, γίνεται Κορονοϊου ένεκεν, αφού η προγραμματισμένη για τον Απρίλιο βιβλιοπαρουσίαση αναβλήθηκε. Έτσι λοιπόν επειδή δεν γνωρίζουμε πότε θα επιτραπούν οι ζωντανές παρουσιάσεις, θεωρήσαμε σκόπιμο να κάνουμε την εν λόγω παρουσίαση μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.Το βιβλίο λοιπόν του συμπολίτη μας Ανδρέα Μήλιου είναι ένα άλλο αξιόλογο ακαδημαϊκό σύγγραμμα, που έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα συγγραφικά έργα του συμπολίτη μας και να καλύψει

Το περιοδικό "Καστοριανά Νέα" του Συλλόγου Καστοριανών Νέας Υόρκης σύντομα ξανακυκλοφορεί!!!

Άμεση παρέμβαση του βουλευτή κ. Ζήση Τζηκαλάγια για εσφαλμένες ειδησεογραφικές αναφορές περί Κορωναϊού στη Καστοριάς

Ο Βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας λαμβάνοντας γνώση για το περιστατικό σχετικά με την εσφαλμένη μετάδοση είδησης από τον τηλεοπτικό σταθμό πανελλήνιας εμβέλειας ΣΚΑΙ, περί κρούσματος Κορωναιού στη Καστοριά, άμεσα έδρασε κάνοντας δυναμική παρέμβαση στους υπεύθυνους αρμοδίους προς αποκατάσταση της αλήθειας και την ορθή πληροφόρηση των πολιτών

Σημαντική επιστολή του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη προς τον γιό του Ιωάννη (Γενναίο)

Η ΕΕΦ παρουσιάζει από την συλλογή της, μία ιδιαίτερα σημαντική επιστολή του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη προς τον γιό του Ιωάννη (Γενναίο) Κολοκοτρώνη, η οποία εστάλη τον Ιούλιο του 1826, όταν ο Ιμπραήμ είχε καταλάβει σχεδόν όλη την Πελοπόννησο, και οι Έλληνες είχαν χάσει το ηθικό τους.

Ζήσης Τζηκαλάγιας: Ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας ικανοποιείται. Ιδρύεται και θα λειτουργήσει Εσπερινό ΕΠΑΛ στη Καστοριά

Επιτυχία Ζήση Τζηκαλάγια – Επιτυχία της Καστοριάς Ο βουλευτής της Καστοριάς κ. Ζήσης, αφουγκραζόμενος ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Καστοριάς αλλά και την κοινότητα των εκπαιδευτικών για ίδρυση και λειτουργία Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου, κατάφερε ύστερα από συντονισμένες ενέργειες που πραγματοποίησε

Αρχίζουν οι αιτήσεις για το στεγαστικό επίδομα φοιτητών

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από την Α.Α.Δ.Ε. για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.Από σήμερα, Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020 έως και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγησή του στεγαστικού επιδόματος οι φοιτητές, για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20.

Αυστηρή προειδοποίηση Μητσοτάκη σε Τουρκία: Kλιμάκωση ίσον επιδείνωση σχέσεων με Ευρώπη

Επιστολές του πρωθυπουργού στην Ε.Ε. Με αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις και τις κινήσεις του πρωθυπουργού, ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Όπως τόνισε «γίνεται ξεκάθαρο ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευρά της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία», τόνισε.

Αυτά είναι τα κριτήρια για το νέο Εξοικονομώ κατ' οίκον

Τον Σεπτέμβριο έρχεται το νέο Εξοικονομώ κατ' οίκον, ενώ οι δικαιούχοι θα είναι πολύ περισσότεροι καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να μειώσει τις εισοδηματικές κατηγορίες σε πέντε από επτά. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στο φετινό Εξοικονομώ κατ' οίκον θα υπάρξει αύξηση του ανώτατου εισοδήματος των ιδιοκτητών που κρίνονται δικαιούχοι των επιδοτήσεων, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 70.000 ευρώ.

Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2013

Ι. Τσακιρίδη, Αφιέρωμα στον βίο και την πολιτεία του Αρτινού μαέστρου Αλέξανδρου Σ. Λαλάκου. Εφημ. «ΑΜΒΡΑΚΙΑ», Άρτα 01/12/2008

ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Πρώτη Δημοσίευση: Εφημερίδα «ΑΜΒΡΑΚΙΑ», φ. 1289, Άρτα 01/12/2008

του Ιωάννη Μ. Τσακιρίδη, Μουσικολόγου ΠΕ 16.02 ©Φιλαρμονική Ορφανοτροφείου Γεώργιου Σταύρου, Ιωάννινα 1908
Αρχιμουσικός ο εξ Άρτης Αλέξανδρος Σ. Λαλάκος


        Ο Αλέξανδρος Λαλάκος γεννήθηκε στην Άρτα περί το 1870. Η οικία όπου γεννήθηκε και διέμενε ήταν παράλληλα της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου, πλησίον της οδού Αγίας Σοφίας και του ιερού ναού της Κασσοπίτρας, κοντά στην πλατεία μονοπωλίου. Η καταγωγή της οικογένειας Λαλάκου, προέρχεται πιθανότατα από χωριό της Πελοποννήσου, στο οποίο ο μεγαλύτερος πληθυσμός του είχε αυτό το επώνυμο σύμφωνα με μαρτυρία του κ. Αρεταίου Λαλάκου.
      Η οικογένεια, κατά πάσα πιθανότητα, εγκαταστάθηκε στην
Άρτα γύρω στο 1860, χρονικό διάστημα, όπου οι πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ ελλήνων και οθωμανών λάμβαναν χώρα σε όλη την ευρύτερη περιοχή με αποτέλεσμα οι πληθυσμοί της να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να προσφύγουν σε πιο ασφαλής περιοχές. Αυτή είναι και η πιο πιθανή εκδοχή για τις ρίζες της οικογένειας Λαλάκου και η πιο αποδεκτή από τους απογόνους της οικογένειας.
     Όταν ο Αλέξανδρος γεννήθηκε, κοντά στο 1870, στην περιοχή της Άρτας, το μέρος εξακολουθούσε να παραμένει υπό οθωμανική κατοχή. Οι οικογένεια Λαλάκου παρά τις αντιξοότητες κατάφερε γρήγορα να καταξιωθεί στην τότε μικρή κοινωνία της Άρτας διαπρέποντας στο εμπόριο αλλά και στην κάθε είδους εργασία με αποτέλεσμα γρήγορα να δομήσει αξιοπρεπή οικία για την μόνιμη διαμονή της στην πόλη σε σχέση με άλλους πρόσφυγες, οι οποίοι διέμεναν σε πρόχειρους καταυλισμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέσα σε ένα εργατικό και νοικοκυρίστικο περιβάλλον μεγάλωσε ο Αλέξανδρος Λαλάκος, ο οποίος από μικρή ηλικία έδειχνε να έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες. Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε ποιο ήταν το πρώτο ερέθισμα για την ενασχόλησή του με την ευρωπαϊκή μουσική, το σίγουρο είναι ότι σε δύσκολες και σκληρές εποχές κατάφερε να διαπρέψει και να αφήσει το όνομά του, ως ένας ευαίσθητος και καλά καταρτισμένος αρχιμουσικός φιλαρμονικών.
      Για την παιδική του ηλικία δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα αλλά από τα λίγα στοιχεία που έχουν διασωθεί συμπεραί-νουμε ότι σαν παιδί ήταν μια φυσιογνωμία ευαίσθητη και εσωστρεφής χαρακτήρας. Τα πρώτα μαθήματα μουσικής τα πήρε κατά πάσα πιθανότητα στην διάρκεια της εφηβείας του στην Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδος καθώς εκείνα τα χρόνια η μουσική εκπαίδευση στην Άρτα ήταν ανύπαρκτη και το μόνο πιθανό μέρος που θα μπορούσε να μαθητεύσει ήταν η Λευκάδα διότι διέθετε φιλαρμονική από το 1850. Όταν οι γονείς του μικρού Αλέξανδρου διαπίστωσαν ότι είχε μουσικές ανησυχίες, τότε αποφάσισαν πιθανότατα να τον στείλουν στην Λευκάδα, όπου ήταν η μόνη περιοχή κοντά στην γενέτειρά του που μπορούσε να βρει ανταπόκριση η ανήσυχη και ατίθαση καλλιτεχνική φύση του τότε μικρού Αλέξανδρου. Το όργανο στο οποίο μαθήτευσε κατά την διάρκεια της παραμονής πιθανότατα στην φιλαρμονική της Λευκάδας ήταν το φλάουτο.
       Ύστερα από χρόνια παραμονής στην φιλαρμονική, ο έφηβος Λαλάκος είχε κάνει σημαντικές προόδους τόσο στο μουσικό όργανο, το φλάουτο αλλά και στα θεωρητικά. Έτσι, κάποια στιγμή η οικογένειά του βλέποντας τον ζήλο του, θέλησε να τον στηρίξει να ακολουθήσει και ανώτερες σπουδές πάνω στην μουσική, όπου πιθανότατα για ένα χρονικό διάστημα 5 ετών σπούδαζε σε ωδείο της Ιταλίας για το δίπλωμα του αρχιμουσικού καθώς και για ανώτερα θεωρητικά. Γύρω στο 1895 και σε ηλικία 25 ετών ο Αλέξανδρος επιστρέφει στην Άρτα, όπου εκείνο τον καιρό η φήμη από τους αστικούς κύκλους της περιοχής για την δημιουργία Συλλόγου, ο οποίος θα περιλάμβανε ποίκιλα τμήματα, ένα από αυτά και η φιλαρμονική. Ο νεαρός Αλέξανδρος έχοντας τότε τις απαιτούμενες γνώσεις για να οργανώσει σύνολο πνευστών εκδήλωσε την διάθεση να είναι ο ίδιος αρχιμουσικός της φιλαρμονικής του Σκουφά. Τελικά, μετά από 3 χρόνια τον Μάιο του 1898, ιδρύεται η φιλαρμονική του Συλλόγου. Στις αρχές, μόλις επίσημα είχε συσταθεί η φιλαρμονική, ο Σύλλογος έψαχνε αρχιμουσικό, ο οποίος θα ήταν εξειδικευμένος πάνω στην διδασκαλία της μουσικής αλλά και στην συγκρότηση και οργάνωση ορχήστρας, η οποία θα ήταν φορέας μουσικής καλλιέργειας των νέων αλλά και ψυχαγωγίας των κατοίκων της Άρτας. Τότε ο Λαλάκος προσέγγισε κάποιο μέλος του Συλλόγου και αφού του έδωσε το βιογραφικό του θέλησε να αναλάβει τη φιλαρμονική. Στο βιογραφικό του υπήρχε και συστατική επιστολή άγνωστου μεγάλου Ιταλού μαέστρου. Τελικά, ύστερα από απόφαση του συμβουλίου του Συλλόγου, αρχιμουσικός προσελήφθη ο Νικόλαος Παναγόπουλος από το Ναύπλιο, ο οποίος προγενέστερα ήταν οργανωτής και άλλων φιλαρμονικών, με το πρόσχημα ότι ο νεαρός Αλέξανδρος δεν είχε το απαραίτητο κύρος και την πείρα για την ανάληψη των καθηκόντων του αρχιμουσικού.
        Μετά από 10 χρόνια, το 1908 ιδρύθηκε στο ορφανοτροφείο αρρένων των Ιωαννίνων Γεώργιος Σταύρου, Σχολή πνευστών και κρουστών οργάνων. Το ορφανοτροφείο είχε ιδρυθεί το 1868 από τον μεγάλο ηπειρώτη και εθνεγέρτη Γεωργίου Σταύρου, και ο Αλέξανδρος Λαλάκος ήταν ο πρώτος αρχιμουσικός της Σχολής, ο οποίος κατά την διάρκεια της παραμονής του στο ορφανοτροφείο παρουσίασε μεγάλη πολιτιστική δραστηριότητα, καθώς κάθε Κυριακή απόγευμα διοργάνωνε συναυλίες σε πλατείες της περιοχής. Αρχιμουσικός του ορφανοτροφείου παρέμεινε περίπου μέχρι και το 1915.
       Για την παρουσία του ως αρχιμουσικός στο ορφανοτροφείο Γ. Σταύρου είναι συνετό να αναφέρω και δυο έγκυρες πηγές για μια περαιτέρω τεκμηρίωση των παραπάνω αλλά και ανάδειξη της παρουσίας του στα δρώμενα της πόλης. Πρώτη αναφορά που μαρτυρά την παρουσία του στο ορφανοτροφείο Ιωαννίνων είναι του μουσικολόγου Σπύρου Γ. Μοτσενίγου στο βιβλίο του Νεοελληνική Μουσική, Συμβολή εις την ιστορίαν της, Αθήναι 1958. Εκεί πέρα ο Σ. Μοτσενίγος αναφέρει στην σ. 282 το εξής: «Μέχρι τα τέλη του παρελθόντος αιώνος ο λαός ευρίσκετο εις εμβρυώδη κατάστασιν, από καλλιτεχνικής απόψεως. Μόλις κατά το 1908 ιδρύθη σχολή πνευστών και κρουστών οργάνων, εξ ης προήλθε και Ορχήστρα Πνευστών εις το υπο του Γεωργίου Σταύρου κατά το 1868 ιδρυθέν Ορφανοτροφείον, διευθυνόμενη υπό του εξ Άρτης αρχιμουσικού Αλέξανδρου Λαλάκου. Κατά δε το 1917 συνεστήθη φιλαρμονική, υπό του Συλλόγου «Αι Μούσαι», διευθυνόμενη υπό του αρχιμουσικού Ιωάννου Στεριώτη, του καταστατικού της εγκριθέντος διά της υπ’ αριθ. 50/1917 αποφάσεως του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων».     
      Εκείνα τα χρόνια τα Γιάννενα βρισκόταν κάτω από την διοίκηση των οθωμανών και παρόλο τις δύσκολες συνθήκες ο Αλέξανδρος Λαλάκος καταφέρνει να δημιουργήσει μι αξιόλογη φιλαρμονική ορχήστρα, η οποία σε κάθε εμφάνισή της εντυπωσίαζε τόσο τους έλληνες αλλά και τους οθωμανούς όταν έβγαινε συχνά σε κεντρικά σημεία της πόλης για να παιανίσει. Μάλιστα, μεγάλη εντύπωση είχε δημιουργήσει και στους ευρωπαίους, κυρίως Γάλλους, που εκείνο το διάστημα επισκεπτόταν την περιοχή για διπλωματικούς σκοπούς με αποτέλεσμα η φιλαρμονική του ορφανοτροφείου μαζί με τον μαέστρο της να κυκλοφορήσει ως ταχυδρομική κάρτα (επιστολικό δελτάριο) σε Ελλάδα και Γαλλία, η οποία έφερε την φωτογραφία της φιλαρμονικής μπροστά από την είσοδο του ορφανοτροφείου στην οποία διακρίνεται και το άγαλμα του Γεώργιου Σταύρου στη μέση της φωτογραφίας. Μια δεύτερη πολύ σημαντική αναφορά για την δράση του Αλέξανδρου Λαλάκου στα Γιάννενα στις αρχές του αιώνα είναι του Δ. Σαλαμάγκα, Περίπατοι στα Γιάννενα, εκδ. Ηπειρωτικής Εστίας, Γιάννινα 1956, σ. 119, όπου αναφέρει της μετακινήσεις των Γιαννιωτών προς τα πανηγύρια των Αγ. Αναργύρων και του Αη Παντελέημονα στο Νησί:    
     «Γύρω σου αρμενίζουν ένα σωρό πλεούμενα. Περνούν καΐκια με μπουλωμένες χανούμισσες, απ’ όπου ακούς τον ήχο νο-σταλγικού και παθιάρικου ανατολίτικου τραγουδιού, από γραμμόφωνα με τεράστια χουνιά. Παραπέρα, ανάμεσα στις στροφές νεανικής καντάδας, ακούς ξεσπάσματα από γέλια και χαχανητά: νεαροί, υποψήφιοι ακαδημαϊκοί πολίτες, μ’ όλη τη σοβαρότητα που απαιτεί η θέση τους, δίνουν το κοντσέρτο τους όπου κυριαρχεί η γλυκειά του φλάουτου πνοή. Να και τα παιδιά του Ορφανοτροφείου με τη μπάντα τους! Το Μαρς Λαλάκου ξεχύνεται στην ατμόσφαιρα, σα θριαμβευτικός ύμνος και σαν χαιρετισμός προς τη ζωή, που τις στιγμές αυτές είναι τόσο όμορφη, τόσο γλυκειά και γαλήνη… πλησιάζει η νύχτα με όλα τα σκοτεινά της μυστήρια. Μα οι καρδιές, γρήγορα ξαναευθυμούν, γύρω σου αντιλαλούν βιολιά και χαρές, τραγούδια και φυσαρμόνικες…»
       Μέσα από την παραπάνω αναφορά αντλούμε την πληροφορία ότι ο Αλέξανδρος Λαλάκος ήταν και συνθέτης. Το Μαρς Λα-λάκου που αναφέρει ο Δ. Σαλαμάγκας αποδεικνύει ότι τον καιρό παραμονής του στην φιλαρμονική του ορφανοτροφείου, είχε αφήσει εποχή πράγμα που μαρτυρείται και από την λυρικότητα του συγγραφέα, ο οποίος περιγράφει το συγκεκριμένο Μαρς ως «θριαμβευτικό ύμνο και σα χαιρετισμό προς τη ζωή». Έτσι θυμούνται οι Γιαννιώτες τον πρώτο Αρτινό μαέστρο, ο οποίος έφερε λίγες σπίθες πολιτισμού στα Ιωάννινα το 1910. Ωστόσο, η δράση του Αλέξανδρου Λαλάκου ως αρχιμουσικού δεν περιορίστηκε γεωγραφικά μόνο στην περιοχή της Ηπείρου αλλά πολύ περισσότερο στην Μακεδονία.
       Ο Σ. Μοτσενίγος αναφέρει και πάλι στο βιβλίο του Νεοελληνική Μουσική, Συμβολή εις την ιστορίαν της, Αθήναι 1958 και συγκεκριμένα στην σ. 291 το εξής: «Εκτός της φιλαρμονικής συνεκροτήθη και ετέρα Ορχήστρα Πνευστών, το 1924, υπό του «Εθνικού Οικοτροφείου Αρρένων Δράμας», υπό την διεύθυνσιν του αρχιμουσικού Αλεξάνδρου Λαλάκου.
    Ωστόσο, η πιο σημαντική αναφορά για την καταξίωσή του στην κοινωνία της Δράμας για την καλλιτεχνική του δραστηριότητα και το κύρος του χαρακτήρα του είναι η μαρτυρία ενός τροφίμου του ορφανοτροφείου, ο οποίος αναφέρεται στο όνομά του. Στο βιβλίο του Βασίλη Ιωκειμίδη, Είκοσι χιλιάδες μέρες, Εξάντας, Αθήνα 1983 αναφέρει χαρακτηριστικά το εξής: «Υπέροχο για την εποχή εκείνη το νεόκτιστο κτήριο του ορφανοτροφείου, μεγάλο σε σχήμα Π, επάνω τρεις πελώριοι θάλαμοι ύπνου με την κατοικία του διευθυντή, κάτω μεγάλη αίθουσα σπουδαστηρίου, εκεί διαβάζαμε τα βράδια τα μαθήματά μας, για αίθουσα μουσικής, που την εποχή εκείνη ήταν η μοναδική μουσική της Δράμας, με όλα τα πνευστικά και χάλκινα όργανα, ξεχωριστή μαντολινάτα. Το μάθημα της μουσικής το εδίδασκε ο άφθαστος μουσικοσυνθέτης κ. Αλέξανδρος Λαλάκος. Οι συναυλίες και τα ρεσιτάλ, που έδινε συχνά η μουσική του ορφανοτροφείου, ζωντάνευαν την εκπολιτιστική κίνηση της Δράμας».
       Δυο λέξεις έχω μόνο να σημειώσω από το παραπάνω απόσπασμα… «άφθαστος μπουσικοσυνθέτης». Έτσι, ήταν η ανάμνη-ση του κ. Ιωκειμίδη, ο οποίος είχε την τύχη να γνωρίσει και να μαθητεύσει δίπλα σε αυτό τον εξαίρετο καλλιτέχνη, όπου η γενέτειρά του ουδέποτε τίμησε για την προσφορά του στις τέχνες και το πολιτισμό.
       Το τρίτο και τελευταίο σημείο επαφής με τον Αλέξανδρο Λαλάκο είναι στις Σέρρες, όπου το σχολικό έτος 1933-34 δίδασκε ως καθηγητής μουσικής ωδική στο Εξατάξιο Διδασκαλείο Σερρών. Έκτοτε τα ίχνη του χάνονται. Φημολογείται ότι είχε διατελέσει αρχιμουσικός στην φιλαρμονική Καβάλας και Μυτηλήνης, χωρίς όμως συγκεκριμένα τεκμήρια. Το σίγουρο είναι ότι τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Αθήνα πιθανότατα στην περιοχή της Κηφισιάς, όπου και πέθανε. Όλη την ζωή του την αφιέρωσε γύρω από την διδασκαλία της μουσικής σε φιλαρμονικές και μαντολινάτες και στην σύνθεση τραγουδιών της εποχής (βαλς, ταγκό κ. α.). Όσο ζούσε έλεγε την εξής φράση «ή οικογένεια ή μουσική… και τα δυο μαζί δεν γίνονται». Αφιέρωσε όλη την ζωή του στην διδασκαλία της μουσικής παραμερίζοντας τον εαυτό του και την οικογενειακή ζωή. Ακόμα και μετά από πολλά χρόνια από τον θάνατό του, οι μαθητές που είχε μιλούσαν γι’ αυτόν με τα καλύτερα λόγια.
       Μέχρι σήμερα κανένας ποτέ δεν αναφέρθηκε στο έργο του Αλέξανδρου Λαλάκου, ούτε αποδόθηκε ποτέ τιμή  για την κα-λλιτεχνική του σταδιοδρομία. Όλοι οι τοπικοί φορείς ποτέ δεν ευαισθητοποιήθηκαν να ψάξουν και να μάθουν γι’ αυτόν. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν οι φουστανέλες και τα τσαρούχια στο θέατρο Κάστρου κάθε καλοκαίρι με το ίδιο ρεπερτόριο χορών που παρουσιάζεται με την ίδια μορφή εδώ και 30 χρόνια. Ούτε ο Δήμος Αρταίων, ούτε ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτας «Ο Σκουφάς» τίμησαν το όνομά του.


Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης

Αρχιμουσικός της φιλαρμονικής «Ορφέας» Άρτας
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου