Ζ. Τζηκαλάγιας: Θέρμανση και αντιπολίτευση

Δεν μπορούμε όμως να μην σταθούμε σήμερα στο θέμα της θέρμανσης και την για άλλη μια φορά διάψευση που αγγίζει τα όρια της γελοιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και της εκπροσώπου του στην Καστοριά. Για μέρες ξόδεψαν μελάνι, ταλαιπώρησαν συχνότητες ραδιοφώνων και συγκέντρωσαν

Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014

Τουρισμός και Καστοριά. Προσεγγίζοντας το… Ρωσικό Όνειρο
         του Ιωάννη Μ. Τσακιρίδη*
         Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου με τον συνδυασμό «Έν-τιμή Πρόταση» του Ανέστη Αγγελή
 
      Κατά καιρούς πολλοί ειδήμονες και μη… παράγοντες του Δήμου Καστοριάς, επιχείρησαν όλα αυτά τα χρόνια να εφαρμόσουν πρακτικές και μεθόδους τουριστικού σχεδιασμού, οι οποίες και πολυδάπανες απέβησαν για τα ταμεία των εκάστοτε δημοτικών επιχειρήσεων που τις εφάρμοσαν αλλά και τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά, έως μηδαμινά. Επιχείρησαν οι δημοτικές αρχές μας, να διαφημίσουν τα μνημεία και τις καλλονές του τόπου μας σε μας τους ίδιους…!!!!, δαπανώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεγάλα χρηματικά ποσά για διαφήμιση. Επίσης, δημιούργησαν εφήμερες φιέστες… μιας χρήσης, πολυδάπανες ευελπιστώντας ότι θα καθιερωθούν ως θεσμοί, εισάγοντας ξένα πολιτισμικά στοιχεία αδιαφορώντας για την τοπικότητα και την πολιτιστική κληρονομιά της Καστοριάς. Πήγαν στο Ισραήλ, προσπαθώντας να φέρουν τουρίστες αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν ένα «alle re tour» για προσωπική αυτοκατανάλωση, και αυτό μιας χρήσης. Δεν προσπάθησαν, όμως ποτέ να σκεφτούν ουσιαστικά τη γεωστρατηγική μας θέση στον χώρο των Βαλκανίων καθώς και τα δυνατά μας σημεία, που μας καταστούν ιδιαίτερους και ξεχωριστούς σε σχέση με τους υπόλοιπους γείτονές μας.
     Θα ήθελα να καταθέσω μια σκέψη προσέγγισης, του ζητήματος της τουριστικότητας, το οποίο αποτελεί κλειδί για το πώς πρέπει να κινηθούμε μελλοντικά, εφ’ όσον επιθυμούμε κάποτε η Καστοριά να αποκτήσει σοβαρή τουριστική κίνηση και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες τόσο στην αγορά εργασίας αλλά και στον τομέα της τοπικής επιχειρηματικότητας.
      Η πόλη της Καστοριάς, έχει μια ιστορία 500 ετών, πάνω στην κατεργασία των γουναρικών, επαγγελματική ενασχόληση, η οποία διαχρονικά έφερε άνθηση στην οικονομία του τόπου μας. Συν τοις άλλοις, η ευρύτερη περιοχή της  Καστοριάς, διαθέτει έναν μνημειακό πλούτο και φυσικό κάλλος που σήμερα είναι ανεκμετάλλευτο και θα μπορούσε με την ορθή αξιοποίησή του να κάνει οικονομικά αυτάρκη την περιοχή μας μέσω του τουρισμού.
      Ενταύθα. Όπως είναι γνωστό σε όλους μας, από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες οικονομίες σε παγκόσμια κλίμακα είναι αναμφισβήτητα η Ρωσική, η οποία κάθε χρόνο τροφοδοτεί την Ελλάδα με χιλιάδες ρώσους καταναλωτές. Το θέμα είναι ότι η Καστοριά μας, ακόμη και σήμερα παραμένει άγνωστη, ακόμα και σαν λέξη σε πολλούς από αυτούς τους εν δυνάμει καταναλωτές, οι οποίοι διαθέτουν το ανάλογο οικονομικό επίπεδο να προσδώσουν σημαντική δυναμική στην τοπική οικονομία, ιδιαίτερα στον κλάδο των γουναρικών.
      Πως θα μπορούσαμε να τον πετύχουμε αυτό; Με έναν πολύ απλό αλλά καλά σχεδιασμένο τρόπο, που εφ’ όσον τελεσφορίσει, η Καστοριά μας θα γίνει ένας κοσμοπολίτικος προορισμός. Ο νέος Δήμος Καστοριάς θα πρέπει να επιχειρήσει αδελφοποίηση με μεγάλες ρωσικές πόλεις, δημιουργώντας διμερείς σχέσεις φιλίας, συνεργασίας, κοινωνικότητας, τουριστικότητας, επιχειρηματικότητας κλπ… Θα μπορούσε να διοργανωθεί μια 5ήμερη τελετή αδελφοποίησης, π.χ. στην Αγία Πετρούπολη, όπου κατά την διάρκεια αυτής, να γίνει παρουσίαση στο ρωσικό κοινό, της καστοριανής κουλτούρας και παράδοσης, των τοπικών προϊόντων, των φυσικών καλλονών και των μνημείων μας. Αυτή η τελετή αδελφοποίησης, εφ’ όσον προγραμματιστεί σωστά, δύναται να καταστεί μέγα κοσμικό γεγονός στον τόπο, όπου θα διοργανωθεί. Όλες οι αρχές, θρησκευτικές και πολιτικές, θα πρέπει να είναι παρών και από τις δυο πλευρές. Πρέσβεις, επιχειρηματίες, τουριστικοί πράκτορες και παράγοντες της Αγοράς, θα είναι όλοι καλεσμένοι σε αυτή την τελετή αδελφοποίησης, γεγονός το οποίο θα πάρει μεγάλη έκταση σε όλα τα ρωσικά ΜΜΕ, και το όνομα «Καστοριά» θα γίνει γνωστό σε πολλούς ρώσους πολίτες. Αμφότερα, και η ρωσική πόλη που θα αδελφοποιηθεί με μας, θα πρέπει να διοργανώσει μια 5ήμερη τελετή αδελφοποίησης, εδώ στην Καστοριά, όπου θα παρουσιάσει τον δικό της πολιτισμό και ιδιαιτερότητα. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να θέσουμε ισχυρά θεμέλια γνωστοποίησης της ύπαρξης μας, στους ρώσους γείτονες, οι οποίοι και λάτρεις των γουναρικών είναι αλλά και ευσεβείς χριστιανοί, γεγονός, το οποίο μπορεί να κάνει περιζήτητα τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά θρησκευτικά μνημεία μας καθώς και τις αξιόλογες γουνοποιητικές επιχειρήσεις της Καστοριάς.

*Μουσικολόγος Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού καθώς και Μεταπτυχιακός σπουδαστή β’ έτους, στις «Δημόσιες Σχέσεις και Μάρκετινγκ με Νέες Τεχνολογίες» του ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Blog:
http://giannis-tsakiridis.blogspot.gr/
http://orestias-office.blogspot.gr/


Facebook:
Σελίδα: https://www.facebook.com/Ioannis.M.Tsakiridis?focus_composer=true
Ομάδα: https://www.facebook.com/groups/orestias.office/?fref=ts
Προσωπικός Λογαριασμός: https://www.facebook.com/giannis.tsakiridis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου