Ζ. Τζηκαλάγιας: Θέρμανση και αντιπολίτευση

Δεν μπορούμε όμως να μην σταθούμε σήμερα στο θέμα της θέρμανσης και την για άλλη μια φορά διάψευση που αγγίζει τα όρια της γελοιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και της εκπροσώπου του στην Καστοριά. Για μέρες ξόδεψαν μελάνι, ταλαιπώρησαν συχνότητες ραδιοφώνων και συγκέντρωσαν

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020

Καστοριανοί μιας άλλης εποχής στην Νέα Υόρκη του 1917... πρωτοπόροι, ατίθασοι, και ιδρυτές του Συλλόγου Καστοριέων Νέας Υόρκης "ΟΜΟΝΟΙΑ"
Παναγιώτης Πεκμεζάρης (γουνοποιός), Γιωργάκης Οικονομίδης (Οδοντίατρος)
και Αργύρης Παπαδίσκος (γουνοποιός - λογοτέχνης - μακεδονομάχος)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Μια παρέα καστοριανών σε κάποια εξοχή της Νέας Υόρκης το 1917, πιθανότατα στο Σέντραλ Παρκ. Πρόκειται για τους καστοριανούς Παναγιώτη Πεκμεζάρη, γουνέμπορο, ο οποίος διακρίνεται στα αριστερά κρατώντας ένα αντικείμενο, Γιώργο Οικονομίδη, φοιτητή οδοντιατρικής, κάθεται στη μέση και Αργύρη Παπαδίσκο, γουνέμπορο και λογοτέχνη που βρίσκεται στα δεξιά της φωτογραφίας. Τα εν λόγω πρόσωπα αποτέλεσαν τους πρωτοστάτες και εμπνευστές του Συλλόγου Καστοριέων Νέας Υόρκης "Ομόνοια" που ιδρύθηκε το 1910. Ο καθένας από αυτούς διακρίθηκε τόσο στην ομογένεια των καστοριέων της Νέας Υόρκης, όσο και στην τοπική κοινωνία της Καστοριάς αφήνοντας σημαντικό έργο. Ο Γιώργος Οικονομίδης διατέλεσε ο πρώτος πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Καστοριέων Νέας Υόρκης "Ομόνοια" το 1910, ο Αργύρης Παπαδίσκος διακρίθηκε στην ποίηση και τη λογοτεχνία, ο Παναγιώτης Πεκμεζάρης, έγινε μεγάλος γουνέμπορος με αξιόλογο φιλανθρωπικό έργο.
Το Μανδακάσειο Ιστορικό Αρχείο Καστοριάς, Τμήμα της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών Καστοριάς "Θωμάς Μανδακάσης" αυτή την στιγμή λειτουργεί αποκλειστικά σε διαδικτυακή μορφή, συνεχίζει το έργο του για την ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Καστοριάς διαθέτοντας ελεύθερα στο κοινό του, τεκμήρια των σπάνιων Συλλογών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου