Ζ. Τζηκαλάγιας: Θέρμανση και αντιπολίτευση

Δεν μπορούμε όμως να μην σταθούμε σήμερα στο θέμα της θέρμανσης και την για άλλη μια φορά διάψευση που αγγίζει τα όρια της γελοιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και της εκπροσώπου του στην Καστοριά. Για μέρες ξόδεψαν μελάνι, ταλαιπώρησαν συχνότητες ραδιοφώνων και συγκέντρωσαν

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Τα "Πετσιά" την δεκ. 1920 μέσα από μια εκπληκτική λιθόγραφη καρτ ποστάλ του προπολεμικού Καστοριανού βιβλιοπώλη Απόστολου ΔούκηΠριν 100 χρόνια εκδίδεται η πρώτη σειρά λιθόγραφων καρτ-ποστάλ της Καστοριάς
 από έναν ανήσυχο λόγιο βιβλιοπώλη
 ήταν ο Απόστολος Δούκης...η αγάπη για τον τόπο του, η θέληση και το μεράκι, η ιστορία της πόλης τον οδήγησαν συνειδητοποιημένα στην έκδοση μιας σειράς καλαίσθητων και ποιοτικών καρτ ποστάλ της Καστοριάς, με μνημεία και όψεις της παλιάς πόλης. Σε αυτή του την προσπάθεια πιθανότατα στάθηκαν αρωγοί οι καλλιτέχνες φωτογράφοι Αδελφοί Παπάζογλου, Λεωνίδας και Παντελής. Εκατό έτη μετά ανακινούμε το παρελθόν και θυμόμαστε τους πρωτοπόρους εκείνης της εποχής.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Μερική νοτιοανατολική άποψη της Καστοριάς στη περιοχή Πετσιά (βυρσοδεψίων), τραβηγμένη από το βουνό της χερσονήσου αρχές τις δεκαετίας του 1920. Οι παραλίμνιες οικίες διαθέτουν ακόμα τις γραφικές χαρακτηριστικές αβγατές τους, τις αυλές που έφθαναν ως την όχθη της λίμνης. Στο μέσον της φωτογραφίας κάτω από το όρος Ψαλίδα διακρίνεται το παλαιό επιβλητικό τετραόροφο δικαστικό μέγαρο της Καστοριάς που άνηκε στον εβραίο Τσίνο Αλμπάλα καθώς και το νεοανεγερθέν καμπαναριό της Μητρόπολης στα αριστερά. Το σύνολο των αρχοντικών οικιών βλέπει αμφιθεατρικά προς την λίμνη, εμπλουτισμένο από δέντρα και τα χαρακτηριστικά ψηλά λευκάδια τους.

Καρτ-ποστάλ δεκ. 1920 της Συλλογής του Ιωάννη-Κωνσταντίνου Τσακιρίδη

Η λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου στηρίζεται αποκλειστικά στην φιλοπατρία και φιλομουσία των Καστοριανών, χορηγών και δωρητών του.Το Μανδακάσειο Ιστορικό Αρχείο Καστοριάς, Τμήμα της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών Καστοριάς "Θωμάς Μανδακάσης" αυτή την στιγμή λειτουργεί αποκλειστικά σε διαδικτυακή μορφή, συνεχίζει το έργο του για την ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Καστοριάς διαθέτοντας ελεύθερα στο κοινό του, τεκμήρια των σπάνιων Συλλογών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου