Ζ. Τζηκαλάγιας: Θέρμανση και αντιπολίτευση

Δεν μπορούμε όμως να μην σταθούμε σήμερα στο θέμα της θέρμανσης και την για άλλη μια φορά διάψευση που αγγίζει τα όρια της γελοιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και της εκπροσώπου του στην Καστοριά. Για μέρες ξόδεψαν μελάνι, ταλαιπώρησαν συχνότητες ραδιοφώνων και συγκέντρωσαν

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020

Voir le lac στα καλντερίμια της συνοικίας Αγίων Αναργύρων της Καστοριάς στο 1917...


Voir le lac

δηλ. με θέα τη λίμνη, ένας στρατιωτικός του Γαλλικού Συντάγματος της Στρατιάς της Ανατολής που εδρεύει στην Καστοριά το 1917, περιηγείται στις γειτονιές της και φωτογραφίζει αξιοθέτα και γραφικά σοκάκια.


Όψεις μιας Καστοριάς που χάθηκε αλλά αποτυπώθηκε στο φωτογραφικό χαρτί
του άγνωστου γάλλου περιηγητή του Μεγάλου Πολέμου


Φωτογραφία Συλλογής του Ιωάννη-Κωνσταντίνου Τσακιρίδη

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Μερική εσωτερική άποψη της ελληνορθόδοξης χριστιανικής συνοικίας των Αγίων Αναργύρων της πόλης της Καστοριάς, η οποία τα χρόνια της τουρκοκρατίας διατήρησε ζωντανό το ελληνικό στοιχείο στην πόλη. Στα αριστερά της φωτογραφίας διακρίνεται το Αρχοντικό της παλιάς καστοριανής οικογένειας Ζωγράφου και στο βάθος το Αρχοντικό της οικογένειας Τόσκου, στα δεξιά το αρχοντικό με τις λευκές κολόνες είναι μη ταυτοποιημένου ιδιοκτήτη (όποιος γνωρίζει μπορεί να μας αποστείλει το όνομά του). Η σημερινή θέση αυτής της παραδοσιακής καστοριανής γειτονιάς με το γραφικό καλντερίμι βρίσκεται επί της Οδού Βιτσίου στην κατηφόρα από το Β' Δημοτικό Σχολείο που οδηγεί προς τον Βυζαντινό Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων. Υπάρχει σημείωση πάνω στην φωτογραφία στην γαλλική γλώσσα (Voir le lac) δηλ. με θέα την λίμνη.

Η λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου στηρίζεται αποκλειστικά στην φιλοπατρία και φιλομουσία των Καστοριανών, 
χορηγών και δωρητών του.Το Μανδακάσειο Ιστορικό Αρχείο Καστοριάς, Τμήμα της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών Καστοριάς "Θωμάς Μανδακάσης" αυτή την στιγμή λειτουργεί αποκλειστικά σε διαδικτυακή μορφή, συνεχίζει το έργο του για την ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Καστοριάς διαθέτοντας ελεύθερα στο κοινό του, τεκμήρια των σπάνιων Συλλογών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου