Ζ. Τζηκαλάγιας: Θέρμανση και αντιπολίτευση

Δεν μπορούμε όμως να μην σταθούμε σήμερα στο θέμα της θέρμανσης και την για άλλη μια φορά διάψευση που αγγίζει τα όρια της γελοιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και της εκπροσώπου του στην Καστοριά. Για μέρες ξόδεψαν μελάνι, ταλαιπώρησαν συχνότητες ραδιοφώνων και συγκέντρωσαν

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Οι 4 οδηγίες του ΙΣΑ για την άυλη συνταγογράφηση - Πώς αμείβονται οι γιατροί

Φαρμακείο
Σε πλήρη εφαρμογή έχει τεθεί το μέτρο της άυλης συνταγογράφησης, ύστερα από τις συντονισμένες προσπάθειες των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας.Με την άυλη συνταγογράφηση, που «τρέχει» μέσα από το gov.gr, οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν τις ιατρικές συνταγές στο κινητό τους τηλέφωνο, δίχως να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό.

Πέραν της άυλης συνταγογράφησης, καθιερώνεται, επιπλέον, η εξ αποστάσεως συνταγογράφηση για περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων συνταγών που αφορούν χρόνιες παθήσεις, απαλλάσσοντας τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού από την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας στο ιατρείο.


Οδηγίες για την άυλη συνταγογράφηση από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μεγάλο αριθμό ερωτημάτων αναφορικά με την αμοιβή και την έκδοση φορολογικού παραστατικού που αφορούν την άυλη συνταγή. Για το ζήτημα, ο ΙΣΑ έχει απευθύνει ερωτήματα στους αρμόδιους φορείς. Το πλέον σημαντικό ερώτημα είναι το πως θα αμείβεται ο γιατρός δίχως την υπογραφή του ασθενή.


Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι εν αναμονή των σχετικών απαντήσεων η άποψη μας, με κάθε σχετική επιφύλαξη, είναι να συνεχίζουν να τηρούνται οι τυπικές φορολογικές διαδικασίες ήτοι:

Για τους συμβεβλημένους ιατρούς ισχύει το πλαφόν των 200 επισκέψεων και η διαδικασία που τηρείται.
Για τους πιστοποιημένους αλλά και για τους συμβεβλημένους, εφ’ όσον ολοκληρωθούν οι 200 επισκέψεις, θεωρούμε ότι πρέπει να εκδίδεται φορολογικό παραστατικό ( Απόδειξη Λιανικών Συναλλαγών για παροχή υπηρεσιών) κατά περίπτωση δηλαδή δωρεάν σε περίπτωση που δεν υπάρχει αμοιβή ή με την πραγματική αμοιβή σε περίπτωση που υπάρχει οικονομική συναλλαγή.
Σε περίπτωση αμοιβής τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες όπως καταβολή μετρητών, εξόφληση μέσω τραπεζικών διαδικασιών κλπ.
Σε κάθε περίπτωση έκδοσης φορολογικού παραστατικού ( δωρεάν ή επ’ αμοιβή) να γίνεται ειδική αναφορά στις παρατηρήσεις ότι πρόκειται για έκδοση άϋλης συνταγής με αντίστοιχη αναγραφή της σχετικής αρίθμησης της.
Οι συγκεκριμένες διαδικασίες είναι αυτές που ισχύουν με τα μέχρι τώρα δεδομένα και τονίζουμε ότι περιμένουμε τις σχετικές απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/ayli-syntagografisi-oi-4-odigies-isa-gia-giatroys

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου