Ζ. Τζηκαλάγιας: Θέρμανση και αντιπολίτευση

Δεν μπορούμε όμως να μην σταθούμε σήμερα στο θέμα της θέρμανσης και την για άλλη μια φορά διάψευση που αγγίζει τα όρια της γελοιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και της εκπροσώπου του στην Καστοριά. Για μέρες ξόδεψαν μελάνι, ταλαιπώρησαν συχνότητες ραδιοφώνων και συγκέντρωσαν

Τρίτη, 21 Απριλίου 2020

Επίδομα €800: Στη λίστα άλλες 29 ειδικότητες - Την Πέμπτη (23/4) οι πρώτες πληρωμές

Επίδομα 800 ευρώ

160.000 νέοι δικαιούχοι - Δηλώσεις Γιάννη Βρούτση

Νέες κατηγορίες δικαιούχων υπάγονται στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ.

Η προσθήκη των 160.000 επιπλέον δικαιούχων θα γίνει σήμερα με υπουργική απόφαση όπου αναμένεται να υπογράψει ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης.

Πρόκειται για κατηγορίες εργαζομένων που είχαν εξαιρεθεί έως τώρα από την Εργάνη οι οποίοι θα κληθούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο σύστημα.

Βασική προϋπόθεση για τις νέες κατηγορίες δικαιούχων, είναι να μην έχουν λάβει επίδομα ανεργίας από 1 Ιανουαρίου 2020 έως 30 Απριλίου 2020.

Οι νέες κατηγορίες δικαιούχων είναι: 
Λατόμοι
Ασβεστοποιοί
Δασεργάτες
Ρητινοσυλλέκτες
Ηθοποιοί
Χειριστές, βοηθοί χειριστών κινηματογράφου
Μουσικοί και τραγουδιστές μέλη των οικείων σωματείων
Τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης
Ελεγκτές και ταμίες κινηματογράφου – θεάτρου
Ταξιθέτες θεάτρου και κινηματογράφου
Αγγειοπλάστες
Κεραμοποιοί
Καπνεργάτες
Πλινθοποιοί
Υποδηματεργάτες
Μισθωτοί επισκευαστικών ζωνών
Χειριστές σκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών και λοιπών μηχανημάτων
Μισθωτοί τουριστικού επισιτιστικού κλάδου – δηλαδή επισιτιστικά επαγγέλματα που συνδέονται με τον τουρισμό, δηλαδή Σεφ, μάγειρες, γκαρσόνια, κ.λπ.
Χορευτές μέλη των οικείων κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών σωματείων
Τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις μέλη των οικείων κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών σωματείων
Οικοδόμοι οι οποίοι έλαβαν το δωρόσημο Πάσχα 2020 από τον e-Ε.Φ.Κ.Α.
Φορτοεκφορτωτές που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο Β του υπ. Εργασίας καθώς και στο μητρώο Α εφόσον είναι ασφαλισμένοι στον e-Ε.Φ.Κ.Α. και φέρουν το ειδικό βιβλιάριο
Ξεναγοί υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον e-Ε.Φ.Κ.Α. και συγκεκριμένα στην πλατεία Συντάγματος όπου και τηρείται το μητρώο τους
Αποκλειστικές νοσοκόμες που είναι συνδεδεμένες με το ειδικό μητρώο του υπ. Υγείας
Δικαιούχοι τακτικής ανεργίας με λήξη κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019 – πρόκειται για τους περίπου 3.000 εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό που δεν συμπεριλαμβάνονταν μέχρι τώρα στην δίμηνη επέκταση τακτικής ανεργίας, καθώς το επίδομα γι αυτούς είχε λήξει από τον Δεκέμβρη
Εργαζόμενοι σε αυτοχρηματοδοτούμενα ΝΠΙΔ
Εργαζόμενοι που διασταυρώνονται από το υποκατάστημα του e-Ε.Φ.Κ.Α. Ουρανούπολης Αγ. Όρους
Εργαζόμενοι με εξαρτημένη εργασία στην ΔΕΘ Helexpo ΑΕ
Ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής

Σημειώστε: 
Την Μ. Πέμπτη ολοκληρώθηκε η πρώτη πληρωμή του επιδόματος των 800 ευρώ. Η επόμενη πληρωμή θα γίνει από 27 έως 30 Απριλίου, ενώ η τρίτη και τελευταία θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 10 Μαΐου.

Δηλώσεις Βρούτση 
Προς υπογραφή είναι η υπουργική απόφαση με την οποία επεκτείνεται η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, σε 160.000 νέους δικαιούχους, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.

«Η κυβέρνηση έχει δείξει την ευαισθησία της, καθώς παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη των πραγμάτων, λόγω του κορωνοϊού και διευρύνει την περίμετρο κάλυψης κοινωνικών κατηγοριών και ομάδων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι η εξαγγελία του πρωθυπουργού για τους μακροχρόνια ανέργους δείχνει την ευαισθησία της κυβέρνησης γι' αυτούς τους πολίτες.

«Πρόκειται για 168.000 μακροχρόνια ανέργους. Η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα ξεκινήσει, αφού γίνει η υποβολή για το ΙΒΑΝ από τις 23 Απριλίου έως και τις 3 Μαΐου. Όσοι υποβάλλουν αίτημα στην πλατφόρμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) από τις 23 Απριλίου μέχρι και τις 3 Μαΐου, θα λάβουν, μετά από δύο ημέρες, τα 400 ευρώ» διευκρίνισε.

Τηλεκατάρτιση 
Ερωτηθείς για το ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον κορωνοϊό, ο υπουργός Εργασίας απάντησε, μεταξύ άλλων:

«Η κριτική είναι χωρίς περιεχόμενο. Εμείς αποφασίσαμε να χρηματοδοτήσουμε με απόλυτο σεβασμό τις επιστημονικές κατηγορίες, την επιστημονική κατάρτιση των οποίων σέβομαι, αλλά έπρεπε μέσα στην κρίσιμη στιγμή να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι. Εφαρμόσαμε τη διαδικασία της τηλεκατάρτισης, η οποία έγινε με απόλυτα διαφανή τρόπο. Η επιλογή των 399 ΚΕΚ δεν έγινε από το υπουργείο Εργασίας, αλλά είναι πιστοποιημένοι φορείς από το υπουργείο Παιδείας. Και το voucher και οι πιστοποιημένοι φορείς είναι διαδικασίες που ακολουθούνται απαρέγκλιτα από το 2011».

Τόνισε δε ότι, την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να πληρωθούν 85.000 επιστήμονες.

Πηγή: workenter.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου