Ζ. Τζηκαλάγιας: Θέρμανση και αντιπολίτευση

Δεν μπορούμε όμως να μην σταθούμε σήμερα στο θέμα της θέρμανσης και την για άλλη μια φορά διάψευση που αγγίζει τα όρια της γελοιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και της εκπροσώπου του στην Καστοριά. Για μέρες ξόδεψαν μελάνι, ταλαιπώρησαν συχνότητες ραδιοφώνων και συγκέντρωσαν

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

π. Νικόλαος Γιαννουσάς: Δόθηκε η εσφαλμένη πληροφορία ότι η Ιερά Σύνοδος προτείνει μετάθεση της εορτής του Πάσχα


Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς Πάτερ Νικόλαος Γιαννουσάς μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, συμβουλεύει και διακονεί του Xριστιανούς της Καστοριάς, καυτηριάζοντας την σκόπιμη παραπληροφόρηση κάποιων ΜΜΕ ότι η Ιερά Σύνοδος πρότεινε μετάθεση της εορτής του Πάσχα


Χθες, 1η Απριλίου 2020, συνεδρίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εύχομαι η πολιτεία να σεβαστεί τις αποφάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και να μην προβεί σε μονομερείς κινήσεις.

Καθώς το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι απόψεις «ειδικών», «θεολόγων» και «εκκλησιαστικών παραγόντων» που σχολιάζουν, αναρτούν και κατακεραυνώνουν τους όποιους αντιφρονούντες τους, η Ιερά Σύνοδος στην χθεσινή της συνεδρία έβαλε μία τάξη στον δημόσιο διάλογο. Πρότεινε, πολύ σωστά, την αντικατάσταση των δηλώσεων και των δημοσιεύσεων όλων, με την σιωπή και την προσευχή.

Θεσμικά και ηθικά είμαι δεσμευμένος να σεβαστώ την πρόταση της Εκκλησίας μας και να μην προβώ στην ερμηνεία του από 1/4/2020 Δελτίου Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εξάλλου αναμένουμε την διευκρινιστική εγκύκλιο εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου αλλά και την τοποθέτηση της πολιτείας.

Όταν ολοκληρωθούν οι ζυμώσεις, θα αναρτήσουμε όσο το δυνατόν πιο αναλυτικές λεπτομέρειες του τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται και που βαδίζουμε.
Όμως, για να διασκεδάσουμε κάποια αρχική παρανόηση στο θέμα του εορτασμού του Πάσχα, ας παραθέσουμε τμήμα από το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου και ας το σχολιάσουμε πολύ σύντομα.

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
«…... Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ο κίνδυνος να περάσει σύντομα, ώστε όλοι μαζί (Κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020….»

Είναι κατανοητό ότι γίνεται αναφορά στο θέμα του συλλογικού εορτασμού του Πάσχα. Από κάποιους δημοσιογραφικούς κύκλους, που μάλλον δεν ξέρουν την έννοια της Αποδόσεως μίας εορτής, δόθηκε η εσφαλμένη πληροφορία ότι η Ιερά Σύνοδος προτείνει μετάθεση της εορτής του Πάσχα, την ημέρα της Αποδόσεως της εορτής.
Κάθε δεσποτική και θεομητορική εορτή στον λειτουργικό χρόνο της Εκκλησίας έχει μία χρονική διάρκεια και δεν αποτελεί στιγμιαίο γεγονός. Μάλιστα, ήδη από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια (σε συνέχεια των εντολών του Μωσαϊκού Νόμου) καθιερώθηκαν τρία χρονικά στάδια που πλαισιώνουν μία εορτή. Είναι η προεόρτια περίοδος, η εόρτια περίοδος και η μεθέορτος περίοδος. Η προεόρτια περίοδος είναι χρόνος πνευματικής προετοιμασίας για την εορτή. Η μεθέορτος περίοδος είναι παράταση της εορτής, ώστε να απολαύσουν οι πιστοί περισσότερο φως και χαρά και ευλογία της εορτής και συνήθως διαρκεί 8 ημέρες.

Για το Πάσχα, η μεθέορτος περίοδος διαρκεί 39 ημέρες! Το Ευαγγέλιο μας διασώζει το γεγονός ότι ο Χριστός επί 39 ημέρες μετά την Ανάστασή Του εμφανίζονταν στους Αποστόλους, τους συμβούλευε και τους προετοίμαζε για την ημέρα της Πεντηκοστής (50η ημέρα) όπου θα ελάμβαναν για πρώτη φορά (!) και το Άγιο Πνεύμα. Επί 39 ημέρες λοιπόν, οι μαθητές απολάμβαναν τον Αναστημένο Χριστό και κάθε πνευματική ευφορία και ευτυχία που θα μπορούσε ποτέ να γευτεί άνθρωπος. Την 40η ημέρα, έχουμε την Ανάληψη του Κυρίου. Για την Εκκλησία, αυτές οι 39 ημέρες λογίζονται ως μεθέορτες ημέρες της Αναστάσεως. Η τελευταία ημέρα της μεθέορτης περιόδου, ονομάζεται στην εκκλησιαστική γλώσσα Απόδοση της εορτής. Την ημέρα της Αποδόσεως του Πάσχα, για παράδειγμα, στην Αγία μας Εκκλησία ψάλλουμε σαν να γιορτάζουμε την Ανάσταση, εκείνη την ημέρα! 

Τί μας είπε λοιπόν η Ιερά Σύνοδος; Μας είπε ότι εύχεται μέχρι εκείνη την ημέρα να μπορούμε όλοι μαζί, σαν ένα σώμα, κλήρος και λαός, να συναχθούμε στους ναούς και εκεί να ζήσουμε τη χαρά και τη δόξα και το φως της Αναστάσεως. Η Ανάσταση θα γίνει την ακριβή ημέρα που ορίζουν οι κανόνες. Αλλά στην Απόδοση του Πάσχα ο λαός, απελευθερωμένος πια από τον ζυγό της αγωνίας και του φόβου, πρέπει να μπορεί έστω και την τελευταία μεθέορτο ημέρα της περιόδου, να αισθανθεί το γεγονός της Αναστάσεως.

Υψώστε το ανάστημά σας! Τόσοι μοναχοί, όσιοι και μάρτυρες, επίσκοποι και πατριάρχες, λαϊκοί και κληρικοί προσεύχονται για την πατρίδα μας, μαζί με τις Αγγελικές Δυνάμεις μέσα από την Ουράνια Πόλη! Η μάνα μας Παναγία, δέεται στον θρόνο της Αγίας Τριάδος. Οι ιεροί μας ναοί, τα ιερά θυσιαστήρια και οι ιερές μονές στέκονται απολογητές. Είμαστε πανίσχυροι!

Δεν θα λυγίσουμε, δεν θα υποστείλουμε την σημαία. Ο χριστιανός δοκιμαζόμενος μεγαλουργεί και χλευαζόμενος δοξάζεται!

Συνεχίζουμε την πνευματική μας ζωή, χωρίς δικαιολογίες και προφάσεις επειδή «νεφύδριον και θάττον παρελεύσεται» η δοκιμασία αυτή, οπότε πρέπει να την εκμεταλλευτούμε όσο ακόμα επιτρέψει ο Θεός.
Καλό υπόλοιπο Μεγάλης Τεσσαρακοστής!

Χθες, 1η Απριλίου 2020, συνεδρίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εύχομαι η πολιτεία να σεβαστεί τις...
Δημοσιεύτηκε από π. Νικόλαος Γιαννουσάς στις Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου