Ζ. Τζηκαλάγιας: Θέρμανση και αντιπολίτευση

Δεν μπορούμε όμως να μην σταθούμε σήμερα στο θέμα της θέρμανσης και την για άλλη μια φορά διάψευση που αγγίζει τα όρια της γελοιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και της εκπροσώπου του στην Καστοριά. Για μέρες ξόδεψαν μελάνι, ταλαιπώρησαν συχνότητες ραδιοφώνων και συγκέντρωσαν

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: Πώς μπορεί να μεταφερθεί ο ιός αν κάποιος βήξει σε σούπερ μάρκετ [βίντεο προσομoίωσης]

κορωνοϊός βήχας

Ένα τρομακτικό βίντεο δείχνει πως τα σωματίδια του κορωνοϊού από έναν και μόνο βήχα μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για «αρκετά λεπτά» και να εξαπλωθούν σε δύο διαδρόμους σούπερ μάρκετ.

Επιστήμονες δημιούργησαν μία προσομοίωση μέσω υπολογιστή για να μελετήσουν πόσο μακριά μπορεί να ταξιδέψει ο ιός σε εσωτερικούς χώρους, και ανησυχητικά βρήκαν ότι ένα ένα νέφος σταγονιδίων θα μολύνει και άλλους ακόμα και μετά την απομάκρυνση του άρρωστου ατόμου από το σημείο.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει κανείς να κολλήσει τον ιό είναι να μείνει μακριά από πολυσύχναστους δημόσιους χώρους όπως τα καταστήματα και οι σταθμοί.
Ο καθηγητής Ville Vuorinen του πανεπιστημίου Aalto στη Φινλανδία δήλωσε σχετικά στο BBC: «Αν πηγαίνεται εκεί, πάτε όσο το δυνατό πιο σπάνια. Μείνετε εκεί όσο το δυνατό πιο λίγο».

Σε μια δήλωση που συνοδεύει το βίντεο, οι ερευνητές ανέφεραν: «Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι τα σωματίδια αερολύματος που μεταφέρουν τον ιό μπορούν να παραμείνουν στον αέρα περισσότερο από ό, τι είχε αρχικά θεωρηθεί, οπότε είναι σημαντικό να αποφύγετε τους πολυσύχναστους δημόσιους εσωτερικούς χώρους. Αυτό μειώνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης από σταγονίδια, που παραμένει ο κύριος τρόπος μετάδοσης για τον κορωνοϊό».Η μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες του Φινλανδικού Πανεπιστημίου Aalto, του Φινλανδικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου, του Τεχνικού Ερευνητικού Κέντρου της Φινλανδίας VTT και του Πανεπιστημίου της Φινλανδίας.

Οι ειδικοί ερεύνησαν πως  μικρά αιωρούμενα σωματίδια μεταφέρονται στον αέρα όταν βγαίνουν από την αναπνευστική οδό όταν φτερνιζόμαστε, βήχουμε ή μιλάμε.

«Στην κατάσταση που εξετάζουμε, το νέφος αερολύματος εξαπλώνεται στο άμεσο περιβάλλον του ανθρώπου που βήχει και αραιώνει», ανέφεραν τονίζοντας ωστόσο ότι η διαδικασία αυτή «μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά». «Εξαιρετικά μικρά σωματίδια αυτού του μεγέθους δεν πέφτουν στο πάτωμα, αλλά αντίθετα, μετακινούνται στα ρεύματα αέρα ή παραμένουν αιωρούμενα στον ίδιο χώρο.

Ο καθηγητής Vuorinen δήλωσε σχετικά: «Κάποιος που έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό μπορεί να βήχει και να φεύγει, αλλά αφήνει πίσω του εξαιρετικά μικρά σωματίδια αερολύματος που φέρουν τον κορωνοϊό. Αυτά τα σωματίδια θα μπορούσαν τότε να καταλήξουν στην αναπνευστική οδό άλλων στη γύρω περιοχή».

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/kosmos/koronoios-metafora-kapoios-bixei-soyper-market


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου