Ζ. Τζηκαλάγιας: Θέρμανση και αντιπολίτευση

Δεν μπορούμε όμως να μην σταθούμε σήμερα στο θέμα της θέρμανσης και την για άλλη μια φορά διάψευση που αγγίζει τα όρια της γελοιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και της εκπροσώπου του στην Καστοριά. Για μέρες ξόδεψαν μελάνι, ταλαιπώρησαν συχνότητες ραδιοφώνων και συγκέντρωσαν

Δευτέρα, 4 Μαΐου 2020

Covid -19: Αυτός είναι ο δείκτης που βοηθά στην πρόγνωση της ασθένειας

Covid -19: Αυτός είναι ο δείκτης που βοηθά στην πρόγνωση της ασθένειας
Ένας βιοδείκτης πρόγνωσης ασθενειών, φαίνεται να μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των ασθενών που πάσχουν από Covid -19. Ο δείκτης αυτός αποτελεί εργασία της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης, η οποία και  δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Critical Care (impact factor 6.959). Τι δείχνουν οι πρώτες παρατηρήσεις.

H μελέτη των Ροβίνα Ν, Ακινόσογλου Α, Jesper Eugene-Olsen, Salim Hayek, Jochen Reiser, και Ευάγγελου Ι. Γιαμαρέλλου Μπουρμπούλη, περιγράφει την υψηλή προγνωστική αξία του βιοδείκτη suPAR, του οποίου οι τιμές είναι μεγαλύτερες από 6ng/ml κατά την εισαγωγή ασθενούς με πνευμονία Covid-19 μπορούν να προγνώσουν την εξέλιξη σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια. Η σημασία της εργασίας μεγεθύνεται με τη συμμετοχή ασθενών από το Rash University Center, Chicago IL.
Πιο αναλυτικά σε δημοσίευση στο περιοδικό Critical Care περιγράφεται η συγκέντρωση του βιοδείκτη suPAR στο αίμα 57 ασθενών με COVID-19. Όλοι οι ασθενείς είχαν πνευμονία και η στιγμή της μέτρησης ήταν κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Διαπιστώθηκε ότι οι συγκεντρώσεις suPAR ήταν μεγαλύτερες στους ασθενείς που τελικά εκδήλωσαν σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια και χρειάστηκε να διασωληνωθούν συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν εκδήλωσαν σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Πιο συγκεκριμένα, συγκεντρώσεις μεγαλύτερες ή ίσες από 6ng/ml είχαν ευαισθησία 85,7% για να προγνώσουν αυτή τη δυσμενή εξέλιξη ως και 12 ημέρες πριν συμβεί αυτή η εξέλιξη. Ανάλογα αυξημένες τιμές του suPAR διαπιστώθηκαν σε 15 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν στο Πανεπιστήμιο Rash των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου