Ζ. Τζηκαλάγιας: Θέρμανση και αντιπολίτευση

Δεν μπορούμε όμως να μην σταθούμε σήμερα στο θέμα της θέρμανσης και την για άλλη μια φορά διάψευση που αγγίζει τα όρια της γελοιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και της εκπροσώπου του στην Καστοριά. Για μέρες ξόδεψαν μελάνι, ταλαιπώρησαν συχνότητες ραδιοφώνων και συγκέντρωσαν

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Talk of the market: Το «σωσίβιο» στις επιχειρήσεις, τα θολά σημεία και το στοίχημα του τουρισμού


Mπορεί το “σωσίβιο” να μην είναι one size αλλά σίγουρα δεν είναι στα μέτρα που το είχαν παραγγείλει οι επιχειρήσεις. Πολλά πρέπει να διευκρινιστούν σε συνέχεια των χθεσινών εξαγγελιών του πακέτου “συν-εργασία” - συνολικά τα μέτρα υπολογίζονται σε 24 δισ. ευρώ - καθώς ρεαλιστικά αποτιμώντας την εικόνα στην αγορά - η εργασία δεν είναι συν, είναι μείον.
Η κυβέρνηση πάντως ξεκαθάρισε ότι θα επιδοτεί το 60% του απολεσθέντος εισοδήματος για τον τον εργαζόμενο, του οποίου θα μειώνεται ο χρόνος εργασίας κατά 50% - και άρα ο μισθός του από τον εργοδότη. Το μέτρο της αναστολής συμβάσεων παρατείνεται για τους δύο επόμενους μήνες, Ιούνιο και Ιούλιο, όπου μάλιστα οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές μπορούν να διατηρούν μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή.


Επίσης μειώνεται το ΦΠΑ από 24% σε 13% για τους επόμενους 5 μήνες σε κάθε τύπου εισιτήριο, καθώς και σε προϊόντα καφέ και μη αλκοολούχα ποτά ενώ αντίστοιχες ελαφρύνσεις ισχύουν για εισιτήρια σε θέατρα και θερινά σινεμά. Για την τόνωση των εσόδων των επιχειρήσεων σε εστίαση και τουρισμό παρατείνεται το μέτρο μείωσης ενοικίου κατά 40%.

Και τώρα που μπήκε το “στοίχημα” στον τουρισμό, οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών υγείας στα νησιά, ώστε να είναι έτοιμα όταν θα χρειαστεί να “υποδεχθούν” κρούσματα από τουρίστες.

Χάρη στα προγράμματα φθηνής χρηματοδότησης της ΕΚΤ για τις ευρωτράπεζες, που από τον Απρίλιο θεωρούν επιλέξιμα και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, παρότι δεν βρίσκονται σε επενδυτική βαθμίδα, οι τράπεζες αύξησαν την χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, γεγονός που θα στηρίξει την κερδοφορία τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Σύμφωνα με τη Moody’s η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ αυξήθηκε 8% τον περασμένο μήνα.

“Δεν είναι ακριβές ότι παγώνει το σχέδιο Ηρακλής έως το 2021” είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Μιχάλη Κατρίνη, βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, διαψεύδοντας τις σχετικές πληροφορίες. Όπως εξήγησε, το σχέδιο έχει την στήριξη της Ε.Ε. και αποτελεί την λιγότερο εποπτικά κοστοβόρα λύση.

“Ωριμάζουν” οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Forthnet. Ήταν αρχές Σεπτεμβρίου 2019 όταν η εταιρεία του ομίλου Alter Ego Mass Media S.A. υπέβαλε πρόταση προς τις Τράπεζες Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Αττικής αναφορικά με τα ανοίγματά τους (exposures) στη Forthnet ΦΟΡΘ-2,86% και τη θυγατρική της Forthnet Media A.E. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις ναυάγησαν και περί τα μέσα Μαρτίου επιβεβαιώθηκαν επαφές με την Duet Private Equity Limited, με έδρα το Λονδίνο. Ένα μήνα αργότερα άρχισαν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την United Group.

Ο όμιλος Fourlis ανοίγει νέο “μικρό” ΙΚΕΑ στον Πειραιά. Μετά τη δυναμική ανάπτυξη του e-commerce εν μέσω lockdown, με τις πωλήσεις να κινούνται 2,5 και 7,2 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα του 2019 για την ΙΚΕΑ και τα σήματα αθλητικών ειδών Intersport και The Athlele’s Foot αντίστοιχα, ο όμιλος δίνει έμφαση στο online κανάλι, παράλληλα με την διατήρηση της ρευστότητας σε υψηλά επίπεδα και τη βέλτιστη διαχείριση του κόστους. Σε conference call για την ενημέρωση των θεσμικών επενδυτών η διοίκηση γνωστοποίησε επίσης ότι οι πωλήσεις αναπτύσσονται με ρυθμό 15% και 25% αντίστοιχα στα καταστήματα οικειακού εξοπλισμού και αθλητικών ειδών αντίστοιχα από την ημέρα που άνοιξαν και πάλι για το καταναλωτικό κοινό.

Restart Tourism! Ο γερμανικός αερομεταφορές Condor έδωσε το πράσινο φως για πτήσεις στην Ελλάδα ανακοινώνοντας το πρόγραμμα επανεκκίνησής του. Γνωστοποίησε συνολικά 300 εβδομαδιαίες συνδέσεις και 29 δρομολόγια στα οποία περιλαμβάνεται η Ελλάδα και ανταγωνιστικοί προορισμοί όπως Κροατία, Ανδαλουσία, Σαρδηνία, Ιταλία, Κύπρος και Τουρκία.

Αρχίζει πτήσεις και η Easy Jet. Από τις 15 Ιουνίου, με έναν μικρό αριθμό πτήσεων και ισχυρά μέτρα προστασίας η βρετανική εταιρεία “ανοίγει πάλι τα φτερά της”.
Η εξεύρεση εσωτερικών και εξωτερικών υποψηφίων για τη μόνιμη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+0,95% είναι σε εξέλιξη. Έτσι από 1η Ιουνίου ο Jan Karas θα ασκεί αρμοδιότητες Acting CEO στον Οργανισμό.
Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου