Ζ. Τζηκαλάγιας: Θέρμανση και αντιπολίτευση

Δεν μπορούμε όμως να μην σταθούμε σήμερα στο θέμα της θέρμανσης και την για άλλη μια φορά διάψευση που αγγίζει τα όρια της γελοιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και της εκπροσώπου του στην Καστοριά. Για μέρες ξόδεψαν μελάνι, ταλαιπώρησαν συχνότητες ραδιοφώνων και συγκέντρωσαν

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020

Χ. Ιωάννου (ΑΒΑΞ): ''Wake-up call'' η πανδημία για την Ευρώπη

Κατά την τοποθέτηση του στο πάνελ ‘Infrastructure Projects in the Region Post COVID-19’ την Παρασκευή 12 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που διεξήχθη φέτος διαδικτυακά, ο Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος του Ομίλου ΑΒΑΞ, έθεσε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες τα μεγάλα έργα υποδομών μπορούν να αποτελέσουν κλειδί στην προσπάθεια της χώρας για την επιστροφή στην ανάπτυξη

Όπως ανέφερε, η χρονική συγκυρία στην οποία ξέσπασε η πανδημία βρήκε τη χώρα στα πρώτα βήματα της ανάκαμψης, έπειτα από μια δεκαετή περίοδο κρίσης. Σε αυτή την περίοδο, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, η έλλειψη εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς χώρες που θεωρούσε οικονομικά ανεύθυνες, καθώς και οι παθογένειες της δημόσιας διοίκησης με τις πολλές και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, δεν επέτρεπαν στη χώρα να αξιοποιήσει τα άμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη που φέρουν τα έργα υποδομής στην οικονομία.
 
Πλέον, παρά τις άμεσες αρνητικές συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία ευρύτερα αλλά και για τον κλάδο των υποδομών, οι πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες λειτούργησαν ως ‘wakeup call’ για την Ευρώπη, ενώ επιβάλλεται να αποτελέσουν ευκαιρία ώστε να επανακαθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε συνολικά.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Ιωάννου, οι σημαντικότεροι παράγοντες είναι τρεις: 
- Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έχει εμπεδωθεί η ανάγκη απελευθέρωσης άνευ προηγουμένου ρευστότητας για τη στήριξη των οικονομιών, ιδιαίτερα όσων επηρεάστηκαν περισσότερο, με παράλληλη άρση των δημοσιονομικών περιορισμών. Πρόκειται για γενναία κίνηση που απαντά σε ένα βασικό για τη χώρα μας ζήτημα.

- Επιπλέον, παρά τους αυστηρούς κανόνες της Ένωσης, διαφαίνεται μια πρακτική ευελιξία στη στήριξη των επιχειρήσεων, η οποία οφείλει να διατηρηθεί και μετά την πανδημία, κατά την υλοποίηση των έργων υποδομής της επόμενης μέρας.

- Για την Ελλάδα, η τάχιστη προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή από πλευράς κράτους εν μέσω καραντίνας, θα πρέπει να επεκταθεί σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης, ώστε να εξαλειφθούν οι περιττές και να επιταχυνθούν οι αναγκαίες γραφειοκρατικές διαδικασίες που ταλανίζουν τα μεγάλα έργα.

Τέλος η ομοψυχία και αποφασιστικότητα που επιδείξαμε όλοι αποτελούν και αυτά σημαντικά εχέγγυα για το μέλλον. Είναι πλέον στο χέρι της χώρας να αδράξει την ευκαιρία που παρουσιάζεται. Ο κατασκευαστικός κλάδος δεσμεύεται πως θα συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και παραγωγής αξίας για την οικονομία και την κοινωνία.
Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου