Ζ. Τζηκαλάγιας: Θέρμανση και αντιπολίτευση

Δεν μπορούμε όμως να μην σταθούμε σήμερα στο θέμα της θέρμανσης και την για άλλη μια φορά διάψευση που αγγίζει τα όρια της γελοιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και της εκπροσώπου του στην Καστοριά. Για μέρες ξόδεψαν μελάνι, ταλαιπώρησαν συχνότητες ραδιοφώνων και συγκέντρωσαν

Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020

Δρ. Λεωνίδας Πουλιόπουλος: Ο “εμφύλιος πόλεμος” για την Φιλαρμονική δεν βοηθά τον τόπο μας

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καστοριάς με τους μουσικούς και τον μαέστρο της έξωθεν του Δημαρχειακού Μεγάρου Καστοριάς. Νοέμβριος, 2019.


Καταγράφουμε την ιστορία σήμερα για να μην μας διαγράψει αύριο

        Γράφει: Ο Λεωνίδας Θ. Πουλιόπουλος


Πέρασαν σχεδόν 8 χρόνια από τότε που η Δημοτική Αρχή Χατζησυμεωνίδη τίμησε τον καλλιτέχνη μουσικό και αξιολογότατο  άνθρωπο της μουσικής τέχνης  Μαέστρο Βασίλειο Δόικο. Μεταξύ των πολλών και αξιόλογων ομιλητών τότε ήταν και ένας νέος μουσικολόγος με όνειρο να επανιδρύσει την Φιλαρμονική του Δήμου Καστοριάς. Οι υποσχέσεις πολλές. Τελικά η Φιλαρμονική μετά πολλών κόπων και βασάνων συστήθηκε και παιάνισε στους δρόμους της τάλαινας Καστοριάς, με καινούργια και παλιά μουσικά όργανα και περίλαμπρες στολές, επί Δημαρχίας κ. Αγγελή Ανέστη και προέδρου του Νομικού Προσώπου κ. Λιάνου Σωκράτη.

Τη Δημαρχία Αγγελή  διαδέχθηκε η Δημαρχία Γιάννη Κορεντσίδη, με φιλόδοξα σχέδια, μεγάλη αποδοχή και έναν νέο Δήμαρχο με όρεξη για δουλειά, προερχόμενο μάλιστα από την τάξη των γουναράδων και το ιστορικό σωματείο με την πλούσια συνεισφορά στον τόπο μας, τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΟΥΝΟΠΟΙΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, όπου ως πρόεδρος διέγραψε μια επιτυχημένη πορεία.


Κάτι όμως στράβωσε στην πορεία και ξέσπασε ένας ακατανόητος και ανώφελος εμφύλιος, θυμίζοντας άλλες εποχές λες και υπάρχει κατάρα σ’ αυτό τον τόπο να επαναλαμβάνεται η ιστορία των ΄΄εμφυλίων πολέμων΄΄ από αρχαιοτάτων χρόνων. Είναι δε τόσο βαθιά ριζωμένη αυτή η κακιά ασθένεια που ούτε τα 400-500 χρόνια σκλαβιάς μας συνέτισαν,  ούτε η Μικρασιατική καταστροφή, αλλά ούτε και ο αιματοβαμμένος εμφύλιος μετά την γερμανική κατοχή. Και ενώ εμείς αλληλοσπαραζόμασταν οι γείτονές μας που συνεργάστηκαν με τους Ναζί, στην συνέχεια εξοπλίζονταν και μας εκδίωκαν από τις πατρογονικές μας εστίες βαρβαρίζοντας σε βάρος μας, την ώρα που εμείς προσπαθούσαμε να επουλώσουμε τις πληγές μας. 

Αυτή η διαμάχη που ξέσπασε και πρέπει να σταματήσει, είναι απολύτως βέβαιο, πως δεν ωφελεί κανέναν. Ούτε την νέα Δημοτική Αρχή  ούτε τον Μαέστρο αλλά ούτε και την κοινωνία της Καστοριάς, που με τόσο ενθουσιασμό αγκάλιασε αυτό το δημιούργημα. Δεν είναι απλό και εύκολο πράγμα σε μια κοινωνία με τόσα πολλά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα να δημιουργήσεις ένα τόσο μεγάλο σύνολο από νέα παιδιά, σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα  και να τα δώσεις μία μοναδική ευκαιρία να εκπληρώσουν το ΟΡΑΜΑ τους και να προσφέρουν στον τόπο τους και την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Τα οφέλη και το κέρδος από μια φιλαρμονική είναι τόσο πολλά και μεγάλα, που δεν μπορεί κάποιος εύκολα, να τα αξιολογήσει και να ποσοτικοποιήσει. Είναι μια επένδυση η οποία σε οικονομικό κοινωνικό και ωφελιμιστικό επίπεδο είναι τόσο μεγάλη και ανταποδοτική,  που είναι ανάξιο λόγου να μιλάμε και να αντιπαρατιθέμεθα για τα έξοδα λειτουργίας της, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος επιστρέφει στο κράτος ως ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος. [1]


Κάνω έκκληση στον Δήμαρχο ο οποίος έχει ανοιχτούς ορίζοντες έχει ικανότητες και μπορεί να γράψει μια σελίδα ανάκαμψης και αισιοδοξίας για την Καστοριά, να κλείσει τα αυτιά στις σειρήνες και να συνεχίσει το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής με την ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ και θα δει ότι μόνο όφελος θα έχει από την λειτουργία της, με έναν μαέστρο που αγαπάει την δουλειά του, έχει όραμα και αγάπη για τον τόπο του, αλλά συνάμα ζητά και μια αξιοπρεπή ανταμοιβή για το έργο που επιτελεί. 

Τα παραπάνω δεν είναι μόνο δικές μου απόψεις αλλά εκφράζουν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας της Καστοριάς και κυρίως των γονιών και των παιδιών που πλαισιώνουν την ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ που εκτός από μουσική, καλλιεργούν την πειθαρχία τον αλληλοσεβασμό και άλλες διαχρονικές αξίες απαραίτητες για την διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους.

Κλείνοντας το άρθρο μου θέλω να τονίσω το εξής: Όλοι μας κάνουμε λάθη. Κανείς δεν είναι τέλειος ούτε αναμάρτητος. Σκοπός είναι τα λάθη να μην μας οδηγούν σε ενέργειες που στο τέλος θα βλάψουν όλα τα μέρη και οι αμαρτίες όσο και βαριές να είναι κάποτε πρέπει να συγχωρούνται.  Ας βάλει λοιπόν ο καθένας νερό στο κρασί του, να σταματήσουν ένθεν κακείθεν οι προσβλητικές εκφράσεις, για το καλό της Καστοριάς, που σήμερα χρειάζεται την σύμπνοια όλων μας για να βγούμε από την ύφεση και τον μαρασμό. Κανένας δεν περισσεύει, ας μη κάνουμε τα ίδια σφάλματα που οδήγησαν τον κλάδο της γούνας και κατ΄ επέκταση όλη την κοινωνία σε ομαδική κατάθλιψη. 

H κοινωνία μας δεν αντέχει άλλους εμφυλίους, αρκετά πληρώσαμε από τις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις για τις οποίες σήμερα άλλοι κλαίνε και άλλοι γελάνε. Διότι στο βάθος κρύβεται ένας <<κακός δαίμων>> που εκμεταλλεύεται την αμάθειά μας την απειρία μας και την απληστία μας και χαίρετε καθότι αυτός κάνει την δουλειά του.  

Τα ΟΡΑΜΑΤΑ είναι προϋπόθεση για την επιβίωση και την εξέλιξη μιας κοινωνίας. Όταν δεν υπάρχει ΟΡΑΜΑ σε μια κοινωνία και στους ηγέτες της, είναι καταδικασμένη να εκφυλισθεί με ότι αυτό συνεπάγεται. Αυτό το ΟΡΑΜΑ λοιπόν της φιλαρμονικής μην το στερείτe από τα ΠΑΙΔΙΑ τους ΓΟΝΕΙΣ και τον ΜΑΕΣΤΡΟ[2] που τους το ενέπνευσε.  ΟΛΟΙ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ.   

ΠΗΓΗ
Α' Δημοσίευση στο φ. 3618 / 16-7-2020 της Εφημερίδας «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ»[1] Δεν είναι δίκαιο όταν αναφέρεται κανείς στην αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών του Αρχιμουσικού να αναφέρεται στο συνολικό ποσό της προκήρυξης που περιέχει ΦΠΑ και Φόρο Εισοδήματος που στο σύνολό τους οι αποδοτέες κρατήσεις μπορεί να ξεπερνούν και το 50% των συμβατικών απολαβών.

[2] Ένας νεαρός που έμεινε στον ιερό τούτο βράχο της Καστοριάς και δεν ξενιτεύτηκε, αγαπά τον τόπο του και τον πολιτισμό, συλλέγοντας, ψηφιοποιώντας και τεκμηριώνοντας, ένα τεράστιο φωτογραφικό αρχείο, που συλλέγει  με προσωπικά του έξοδα, προκειμένου να διασώσει την ιστορία του τόπου μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου