Ζ. Τζηκαλάγιας: Θέρμανση και αντιπολίτευση

Δεν μπορούμε όμως να μην σταθούμε σήμερα στο θέμα της θέρμανσης και την για άλλη μια φορά διάψευση που αγγίζει τα όρια της γελοιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και της εκπροσώπου του στην Καστοριά. Για μέρες ξόδεψαν μελάνι, ταλαιπώρησαν συχνότητες ραδιοφώνων και συγκέντρωσαν

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Ο θεσμός των υποτροφιών του Συλλόγου Καστοριέων Νέας Υόρκης «Ομόνοια» προάγει την αριστεία και φιλοπατρία στην κοινωνία της Καστοριάς.

Αναμνηστική φωτογραφία από την τελετή απονομής υποτροφιών του Συλλόγου Καστοριέων Νέας Υόρκης «Ομόνοια» που πραγματοποιήθηκε στον καλαίσθητο αύλειο χώρο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς 

Το καλοκαίρι στην Καστοριά δεν αποτελεί μόνο μια περίοδο ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης σε ένα ευχάριστο όμορφο φυσικό περιβάλλον για τους κατοίκους και επισκέπτες της, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με όμορφες στιγμές από την επιστροφή των απόδημων πουλιών της, τους απανταχού Καστοριανούς που οι συνθήκες της ζωής τους ώθησαν σε μακρινά μέρη να εδραιώσουν την ζωή και την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Η έλευση των απόδημων Καστοριανών κάθε καλοκαίρι, υπενθυμίζεται δυναμικά από εκφράσεις ευεργεσίας και φιλοπατρίας του Συλλόγου Καστοριέων Νέας Υόρκης «Ομόνοια» του οποίου τα μέλη ποτέ δεν ξεχνούν την λιμναία πατρίδα τους συνεισφέροντας σε τακτά χρονικά διαστήματα δωρεές για την στήριξη υποδομών που κάνουν την Καστοριά φιλόξενη και άρτια οργανωμένη, αναβαθμίζοντας εύλογα την καθημερινή ποιότητα ζωής, όπου αυτό χρειαστεί. Μπορούμε με ασφάλεια σήμερα να πούμε ότι το όραμα των καστοριανών ιδρυτών της έχει τελεσφορήσει σε σημαντικό βαθμό, όταν αρχές του 1910 ο Αργύρης Παπαδίσκος, Παναγιώτης Πεκμεζάρης και Γιωργάκης Οικονομίδης μαζί με άλλους Καστοριανούς, οι περισσότεροι κάτω των 30 χρονών συνέστησαν τον Σύλλογο στο πλαίσιο της αλληλοβοήθειας και πατριωτικού αισθήματος της καστοριανής κοινότητας της Νέας Υόρκης.

Και βέβαια δεν πρέπει να αγνοούμε την ιστορική συνέχεια του Συλλόγου από τότε ως σήμερα, όπου ευτυχώς παρόλες τις προκλήσεις των καιρών οι Καστοριανοί μας στην Αμερική είναι ενωμένοι και κρατούν επάξια τα ηνία του, εντυπωσιάζοντάς μας ευχάριστα με τις πρωτοβουλίες τους.

Μετα το πέρας της εκδήλωσης μαζί με τους εκλεκτούς καστοριανούς κυρίους του Συλλόγου "ΟΜΟΝΟΙΑ" Βασίλη Αθανασόπουλο και Χρήστο Γιώβε

Είναι πολύ σημαντικό να λεχθεί ότι το σημερινό καλοκαίρι ο Σύλλογος οργάνωσε με επιτυχία για 20η φορά την απονομή υποτροφιών σε αριστούχους μαθητές της Καστοριάς, γεμίζοντας με χαρά και αισιοδοξία παιδικά πρόσωπα που με κόπους και δυσκολίες αναδείχτηκαν αριστούχοι και έλαβαν επάξια το δώρο τους. Το συγκινητικό είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι του σημερινού ΔΣ, όπως και οι προκάτοχοί τους έρχονται κάθε χρόνο εδώ στην Καστοριά πολλοί εξ αυτών αποκλειστικά για να εκφράσουν αυτή την ευγενή χειρονομία του Συλλόγου. Χωρίς να αποσκοπούν στο οποιοδήποτε πολιτικό ή άλλο όφελος έρχονται και μεταφέρουν την αγάπη και το ενδιαφέρον της καστοριανής παροικίας της Αμερικής. Η επαφή τους με γνώριμα και φιλικά τους πρόσωπα, η χαρά για την τέλεση μιας καλής πράξης, η στήριξη στην πατρίδα τους Καστοριά, είναι η ικανοποίησή τους. Στις φετινές υποτροφίες με χαρά καλωσορίσαμε τους εκπροσώπους του Συλλόγου κ. Βασίλη Αθανασόπουλο και Χρήστο Γιώβε, δυστυχώς τα γεγονότα της πανδημίας του κορωναϊού δεν επέτρεψαν και σε άλλους αγαπητούς απόδημους Καστοριανούς να παρευρεθούν στην εκδήλωση απονομής των υποτροφιών. Παρόλο αυτά το μήνυμα για άλλη μια χρονιά πέρασε. Και όσο περνούν τα χρόνια εδώ στην λιμναία Καστοριά, αποδεικνύεται ότι η κοινωνία έχει ανάγκη για υγιή πρότυπα ιδιαίτερα για τους νέους. Η προαγωγή της αριστείας, της ευγενής άμιλλας δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ατόνησε στην Καστοριά και την θέση της έχει λάβει η εφήμερη χωρίς ουσία προβολή προσώπων και πραγμάτων που δεν έχουν να προσφέρουν κάτι χρήσιμο και ουσιώδες στο κοινωνικό σύνολό. Είναι ευχής έργο που η Καστοριά έχει την «ΟΜΟΝΟΙΑ» της και πραγματικά όλες αυτές οι πρωτοβουλίες της λειτουργούν ευεργετικά για την τόνωση του ηθικού και πολιτιστικού της επιπέδου.  Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καστοριέων Νέας Υόρκης «ΟΜΟΝΟΙΑ» που συνέχισε και υποστήριξε τον σημαντικό θεσμό των σχολικών υποτροφιών καθώς και στον σημερινό πρόεδρό του κ. Δήμο Σιώκη, ο οποίος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ενέπνευσε και έδωσε νέες προοπτικές για τον σχεδιασμό νέων και πρωτότυπων δράσεων ωφέλιμων για την Καστοριάς μας.


Ιωάννης-Κωνσταντίνος Τσακιρίδης
Μουσικολόγος του Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού
Πρόεδρος της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου